No es pot perdre de vista que el consistori ja ha interposat a Airbnb una multa de 30.000 euros, contra la qual la plataforma ha recorregut, a banda de l’obertura d’un procés sancionador que pot arribar als 600.000 euros. Per tant, l’Ajuntament ha volgut ser clar amb l’anunci de les noves propostes que la plataforma ha engegat per a Ciutat Vella, diuen que el que s’anuncien són pisos turístics, que estem parlant d’una activitat econòmica i que, per tant, Airbnb s’ha d’adaptar a la legislació sobre aquest sector tal com ho han fet la resta.

Segons un estudi encarregat per l’Ajuntament, un 60 % dels pisos que s’anuncien a Airbnb ho fan de manera il·legal, d’aquests un 25 % a Ciutat Vella i un 33 % a l’Eixample. Per tant, pel regidor Agustí Colom, l’únic que vol la plataforma amb l’anunci d’aquestes polítiques és guanyar temps, però també creu que no li sortirà bé. Ha afegit que Airbnb ha de fer front al problema dels pisos que s’anuncien sense la llicència corresponent.

Apartur valora les mesures com un primer pas

El president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), Enrique Alcántara, assegura que les mesures que ha presentat Airbnb són un “bon primer pas” per posar fi als allotjaments turístics il·legals al districte de Ciutat Vella, tot i que considera que “encara es podria fer més”. Per l’entitat, cal treballar per eliminar els pisos en situació irregular de Barcelona i a la vegada, ampliar l’oferta dels legals amb els quals assumir la demanda actual d’aquest tipus d’allotjaments a la ciutat. En aquest sentit, per l’associació, “s’ha perdut una gran oportunitat amb el PEUAT de poder planificar un model de turisme sostenible i responsable”.