La Laura és encarregada d'una botiga i va sol·licitar jornada reduïda perquè volia ocupar-se de la seva filla però l'empresa li va exigir que treballés, almenys un dia, en torn de tarda, cosa que comporta plegar a les deu de la nit. LAURA MORGADO, treballadora "Te estás reduciendo la jornada para cuidar de la nena, si encima tengo que pagar una canguro para que la vaya buscar... Es que no puedes y desde que eres madre estás super mal mirada en la empresa." Casos com aquest exemplifiquen la difícil integració de la mare treballadora en el mercat laboral. El 95% de les excedències per tenir cura dels fills les agafen les dones, i també són elles que, majoritàriament, sol·liciten una jornada reduïda. El motiu, segons els sindicats, no és només cultural. La bretxa salarial entre homes i dones no hi ajuda. De fet des dels sindicats, denuncien que, lluny de millorar, la situació és ara pitjor que mai. DAVID PAPIOL, secretari d'Igualtat de la UGT de Catalunya "Tot va en contra de la dona al mercat laboral. La reforma laboral que ens ha aplicat el PP ara fa dos anys l'únic que ha fet és encara accelerar més la retirada de la dona del mercat laboral." A l'altre extrem hi ha les empreses que aposten decididament per la flexibilitat horària d'entrada i sortida, el treball a casa, entre altres mesures. És el cas d'Agbar, que ocupa una de les primeres posicions dins el rànquing de companyies exemplars pel que fa a conciliació. ANDREU ARRONIZ, director de Recursos Humans d'Agbar "Hem procurat fer mesures de conciliació que permetin que els nostres treballadors estiguin més compromesos amb la companyia i entenem que això beneficia l'atenció al client i, per tant, els resultats de la companyia." Però, tot i que homes i dones representen el 50% dels treballadors, també aquí són les dones les qui més es beneficien d'aquestes mesures. Només 19 homes de l'empresa han demanat una reducció de jornada per tenir cura dels nens.

Les polèmiques declaracions de la presidenta del Cercle d’Empresaris, Mónica de Oriol, que confessava fa uns dies que no contractaria dones d’entre 25 i 45 anys pel risc que decideixin ser mares;  o notícies com que Apple i Facebook facilitaran a les seves treballadores congelar els òvuls perquè puguin ajornar la maternitat, han reobert el debat sobre la conciliació laboral.

Des dels sindicats diuen que la situació laboral de les dones ha empitjorat. “La crisi econòmica i la reforma laboral han accelerat la retirada de la dona del mercat laboral”, explica el secretari d’Igualtat de la UGT de Catalunya, David Papiol. I afegeix que “els permisos de maternitat, les excedències o les reduccions de jornada són mesures de conciliació que gairebé sempre sol·liciten les dones i que, sovint, no són ben acollides per l’empresa”. La solució, segons Papiol, requereix canviar l’estructura laboral i posar fi a la bretxa salarial entre homes i dones, perquè no siguin sempre elles les que sol·liciten aquestes mesures de conciliació.

Bones pràctiques

A l’altra cara de la moneda hi ha les empreses que aposten decididament facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar dels treballadors amb mesures com la flexibilitat horària d’entrada i sortida, el teletreball i una bona gestió del temps i dels permisos, entre altres mesures. És el cas d’Agbar, que ocupa una de les primeres posicions dins del rànquing de companyies exemplars pel que fa a conciliació.

El director de Recursos Humans d’Agbar, Andreu Arroniz, assegura que aquestes mesures han servit perquè es treballi d’una manera més efectiva i rendible: “Hem procurat fer mesures de conciliació que permetin que els nostres treballadors estiguin més compromesos amb la companyia i entenem que això beneficia l’atenció al client i, per tant, els nostres resultats.”