MERCÈ PIDEMONT, membre de la PAH "Enlloc de reparar aquells que han patit un procediment injust el que està intentant el govern espanyol és restringir al màxim possible que ningú s'hi pugui acollir i seguir aplicant una normativa que, com des de la societat civil venim denunciant, és inacceptable des del punt de vista dels drets humans."

Segons han explicat des de la PAH, fa un any i mig que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va declarar il·legal el procediment d’execució hipotecària espanyol perquè vulnera el dret a defensa, la tutela judicial efectiva i perquè no dóna mecanismes d’oposició efectius als afectats. La sentència també diu que el procediment és contradictori a la doctrina europea des de 1993 i per això des de la PAH consideren que els dóna la raó en el fet que les demandes han de tenir efectes retroactius.

A conseqüència d’aquest primer pronunciament, diuen, el govern espanyol va refer la llei. Al mes de març, però, una altra sentència va tornar-los a exigir que es reformés. Ara, la nova llei aprovada dóna als afectats un mes per presentar apel·lacions, un termini que s’exhaureix el proper 6 d’octubre. La plataforma denuncia que la informació s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i que no se n’ha informat als afectats que tenen aquesta opció. Per això la PAH ha reclamat als jutjats que avisin, un per un, tots els qui poden beneficiar-se’n. Segons diuen, si s’admetés com a al·legació que una hipoteca conté clàusules abusives, es podrien aturar alguns desnonaments.