El 2013 el nombre de visitants al centre comercial ha augmentat un 1,5%. Una de les principals novetats de l’any ha estat la inauguració de la nova sala Dolby 3D de Cinesa, la primera a tot el món de tecnologia d’imatge 4K i sistema de so Dolby Atmos. Aquest 2014 el complex obre 23 noves botigues, amb especial interès pel sector de la restauració.

La Maquinista té més de 325 botigues de moda, restauració, oci i serveis. El centre, que va obrir portes l’any 2000, va arribar als 90.000 metres quadrats de superfície després de l’ampliació de 2010. És el centre comercial més gran de tot Catalunya, tot i que a molta distància de Puerto Venecia, a Saragossa, amb 206.000 metres quadrats. El projecte d’ampliació preveu que la nova superfície comercial arribi fins als 135.000 metres quadrats.

Una ampliació contestada

Precisament aquest projecte ha estat contestat per les associacions de comerciants de Sant Andreu i el Bon Pastor. Pel president de l’Eix Comercial de Sant Andreu, Pròsper Puig, l’ampliació de La Maquinista “és una autèntica aberració”. Segons Puig, des de l’any 1999 han tancat el 12% dels comerços del barri, és a dir, 4.000 establiments. Aquesta tendència es podria agreujar amb l’ampliació del centre comercial. Carlos Fuentes, president de l’Associació de Comerciants del Bon Pastor, nascuda fa dos anys, reconeix que La Maquinista atreu clients cap a la zona, però assegura que la gent acaba comprant dins del centre comercial i ni tan sols s’atura davant dels aparadors de les botigues independents del carrer.