Cada dia des de fa 120 anys a l’obrador de La Italiana Rivali, al carrer del Bonsuccés, 12, s’elaboren de forma artesana pastes amb diversos farciments, salses i plats preparats. La Carla Rivali és la quarta generació de la família al capdavant de la botiga i els fogons. Entrar a La Italiana suposa un autèntic viatge a través del temps: marbres, calaixeres i prestatgeries que s’han mantingut com el primer dia.

L’origen de l’establiment el trobem en la fàbrica de pasta fresca que l’Attilio Rivali i la seva família van obrir a Barcelona el 1904 després de decidir traslladar-hi el negoci d’importació i exportació que tenien a Gènova. “Al principi només es feia pasta llarga d’ou i espinacs, ravioli i caputxetes (cappelletti) farcits de carn, i uns espinacs amb formatge de parma”, explica la Carla. “Tot es feia a mà, també les salses: pesto i bolonyesa, que era la més popular i la que demanava tothom”.

A mitjans dels 70 diuen que va començar a pujar molt la demanda de pasta amb verdures. “Vam començar a fer els ravioli de carn amb bledes, que eren els que ens feia la nonna per festes. L’èxit va ser tan gran que encara avui els preparem”. De fet el 80 % de la pasta que venen actualment és vegetariana.

A banda de pasta també tenen salses, conserves, mescles d’herbes i una gran varietat de formatges ratllats o per ratllar com el parmesà, el grana padano i el pecorino romà. També s’hi poden comprar embotits, olis i vinagres italians: “El vinagre balsàmic de veritat no té res a veure amb els xarops ensucrats del supermercat”, avisa la Carla. I, ara que s’apropa Nadal, a La Italiana no hi poden faltar el panettone ni el pandoro.

Per celebrar els 120 anys l’establiment ha preparat cinc esdeveniments en els propers mesos. Durant el novembre els clients podran tastar un panettone de 10 quilos. El desembre serà el mes de la mortadel·la. Al gener prometen “una sorpresa relacionada amb un ingredient clàssic del Nadal català” i després prepararan uns entremesos populars i un tast de vinagre de Mòdena.

Comparteix a: