La seu actual del Departament d'Ensenyament a la via Augusta és l'edifici més car d'aquesta subhasta de la Generalitat. Surt amb un preu de 40 milions d'euros. Forma part del paquet de 13 immobles que el govern vol vendre conjuntament per aconseguir així ingressos extraordinaris. Per això els ha rebaixat el preu més d'un 20 per cent i proposa una oferta atractiva als compradors perquè els lloguin a la mateixa Generalitat, que vol mantenir-hi les seus. En total ven tots els immobles per 162 milions, de manera que només amb el lloguer de 10 anys la compra ja estarà amortitzada. En aquest paquet hi ha també altres seus en venda com la d'Agricultura a la Gran Via, que té un preu de 20 milions, o també la seu de Justícia al carrer d'Aragó, que se subhastarà a partir dels 14 milions i mig. A banda d'aquesta partida, el govern també ven individualment tres edificis. Es tracta d'immobles on no hi ha dependències de la Generalitat com per exemple la Casa Burés, un edifici modernista de principis del segle XX que té un preu de sortida de 26 milions d'euros El govern també subhasta dependències que ja fa temps que estan en desús com l'antiga seu del Memorial Democràtic a la via Laietana, tancada ara fa dos anys pel mal estat de les instal·lacions. Té un preu de 15 milions. També se subhasten les dependències dels Mossos de davant del Parc de la Ciutadella, un edifici que ara està buit i que es ven per 14 milions. S'obre el període d'ofertes, els interessats tenen 20 dies de marge per decidir-se. El govern pensa sobretot en possibles compradors estrangers i tenen la vista posada en els inversors russos, israelians i britànics amb l'objectiu de penjar ben aviat el cartell de venut.

El pla de desinversions de la Generalitat s’accelera després que aquest dijous el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) hagi publicat els detalls de l’oferta d’aquests edificis, que es posen a la venda per un valor de 162,6 milions d’euros, amb un descompte del 21,7% respecte a la taxació inicial. Un procés que la Generalitat va engegar fa un temps per aconseguir liquiditat a les arques del govern català. En un principi, la Generalitat tenia els immobles a la venda per separat, però ara ha decidit fer aquest paquet i vendre’ls tots alhora, cosa que els permet oferir una rebaixa del 5% respecte al preu inicial de venda i el lloguer corresponent. Això significaria un estalvi de lloguer d’uns 855.000 euros l’any i de 21,8 milions d’euros en els 20 anys que tindrà de vigència el contracte de lloguer.

L’edifici més car d’aquest lot és el Departament d’Ensenyament, situat a la via Augusta, amb un preu de 40,3 milions d’euros. En el paquet també hi figuren la seu de l’Institut d’Estadístic de Catalunya, la de l’Institut Català de les Dones, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, la Subdirecció General d’Autoritzacions Inicials de Treball, l’Oficina d’Atenció Ciutadana dels Serveis Territorials d’Empresa, l’Oficina de Treball del barri Gòtic, la seu de la Direcció General de Política Lingüística, l’Arxiu Judicial Territorial de Barcelona i la seu de l’Institut Obert de Catalunya.


Dependències de Justícia al número 330 del carrer d’Aragó.

El perfil dels inversors que poden estar interessats a comprar aquests edificis són russos, ucraïnesos, israelians, alemanys, francesos, suïssos i anglesos. Els inversors tenen des d’aquest dijous 20 dies naturals per presentar les ofertes.