La Fira d'Economia Solidària sap què vol i ha trobat la manera d'aconseguir-ho. Des d'aquesta ONG ja consolidada que ven peces de roba elaborades per dones i nens del Senegal... JOSE MATARRODONA, ONG Amics d'Ak Benn "Volem que aquesta gent es pugui guanyar la vida, no donar una almoina, sinó que cobrin un sou segons la feina que fan." ....fins a aquesta cooperativa de quatre socis i amb només un any de vida que ha trobat la fórmula de muntar un negoci al seu servei. BERNAT SERRAT, cooperativa Koitton Club "La cooperativa ens permetia inventar-nos el nostre règim laboral, no dependre de sistemes laborals que estan obsolets i fomenten coses com aquesta crisi que estem vivint." Les 184 empreses de tots els àmbits que han vingut a la fira pretenen demostrar com l'economia solidària pot cobrir les nostres necessitats diàries. JORDI GARCIA, president de la Xarxa d'Economia Solidària "És cert que no ho tens a cada cantonada, però si ho busques trobes un producte o servei per cada necessitat fet des d'una economia més social i solidària." I tot plegat funciona amb l'ecosol, la moneda interna de la fira que pretén reivindicar el seu paper com a eina d'intercanvi i no d'especulació. ANDREU HONSAWA, membre Comissió Moneda Social de la XES "El que pretenem és crear un mitjà d'intercanvi addicional a l'euro perquè les cooperatives puguin comerciar més entre elles sense necessitat de crèdits bancaris." El mercat solidari català va començar amb un cert retard, però en els últims 10 anys s'ha posat les piles i sobretot la crisi ha accelerat aquest tipus de projectes. Prova d'això és que la XES és una de les entitats que coordina la Xarxa Europea d'Economia Solidària. Les xerrades i les taules rodones també han estat un bon termòmetre per comprovar l'interès que desperta aquesta manera d'entendre l'economia. La més esperada d'aquest matí ha estat la xerrada sobre moviments socials que ha ofert Ada Colau.

La crisi ha posat al descobert les mancances i els desajustos del capitalisme, uns arguments que donen força a les propostes llançades des de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, que vol promoure la transformació social a través de l’economia. I no és un objectiu utòpic, segons el president de la Xarxa d’Economia Solidària, Jordi Garcia, que assegura que “el mercat català es va iniciar en aquest camp amb retard, però en els últims 10 anys i, sobretot amb la crisi, s’han accelerat aquests projectes i ara estem en una bona situació”.

Prova d’això són les 184 empreses solidàries de tots els àmbits que conformen la fira; des d’alimentació, amb productes de proximitat i ecològics; la vestimenta, amb roba artesanal elaborada en condicions dignes; el finançament, amb la creació de monedes alternatives per enfortir el mercat social; l’educació, per compartir valors a través d’una formació crítica, o la comunicació, que vetlla per fomentar l’actitud crítica i la llibertat d’informació.

I tots aquests productes i serveis es poden adquirir, només a dins de la fira, amb l’ecosol, una de les 400 monedes alternatives que actualment estan en funcionament al món i que vol enfortir la xarxa d’intercanvis del mercat social català. El president de la XESC ha explicat que “encara no és una moneda consolidada, i òbviament no pot substituir l’euro, però esperem que a principis de 2014 ja l’utilitzin desenes de milers de persones i sigui una moneda reconeguda”.