Els bancs van començar a incloure clàusules terra a les seves hipoteques l'any 2009, i durant 4 anys fins a 800.000 catalans van arribar a signar contractes amb aquesta lletra petita. Per això, després de nombroses mobilitzacions al carrer, avui ha estat un dia d'alegria per a molts. MARIA JESÚS GARCIA, afectada "És com si m'hagués tocat la loteria un dia abans. Ja estic contenta ja no vull res més, de moment." MANEL ÁLVAREZ, afectat "La sentencia supone una gran alegría, supone que hay justicia. ÀLEX DAUDÉN, coordinador general d'AICEC-ADICAE "Avui s'ha fet justícia d'una batalla que la nostra associació porta duent a terme des del 2010 i s'ha fet justícia perquè el que estava passant a Espanya era inconcebible una vulneració als drets de les persones consumidores". El Suprem va declarar les clàusules terra il·legals l'any 2013 però no va dictar que els bancs haguessin d'aplicar la mesura amb caràcter retroactiu. Alguns consumidors van reclamar i ara Europa els ha donat la raó. KOEAN LENAERTS, jutge del Tribunal de Justícia de la Unió Europea "Se opone a una normativa nacional que limita en el tiempo a los efectos restitutorios." Això vol dir que els bancs hauran de retornar els diners de les terra des del primer dia en què es va firmar la hipoteca. En primer lloc, perquè si una clàusula es declara abusiva cal que el consumidor torni a la seva posició inicial, com si no fos al contracte. I en segon lloc, perquè si no s'executa la sentència amb reciprocitat, el tribunal considera que els bancs tindrien incentius per seguir aplicant les terra. L'Associació Espanyola de la Banca ha emès un comunicat en què assegura que estan disposats a parlar directament amb els clients per agilitzar l'aplicació de la resolució, mentre que la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi considera que la decisió no afectarà la solvència bancària. Segons els experts, però, hi haurà un altre tipus de repercussions. Aquest revés als bancs s'ha notat a primera hora del matí a la borsa, que s'ha tenyit de vermell. Es calcula que les entitats hauran de retornar entre 4.000 i 20.000 milions d'euros. MANEL ÁLVAREZ, afectat "La sentencia supone una gran alegría, supone que hay justicia. Justicia que nos negaron en España y parece ser que en Europa sí que hay." MARIA JESÚS GARCIA, afectada "Me la van treure el maig de 2013 amb la sentència però aleshores no em van tornar el que havia pagat de més. És com si m'hagués tocat la loteria un dia abans. Ja estic contenta ja no vull res més, de moment."

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictat sentència aquest dimecres en contra de la banca, que haurà de retornar als seus clients tot el que els ha cobrat per clàusules terra opaques des de la constitució de les respectives hipoteques. La decisió, a la qual no es pot recórrer en contra, pot suposar una factura per al sistema financer d’un mínim de 4.000 milions d’euros més.

El tribunal europeu s’alinea així amb el posicionament de les associacions de consumidors i en contra del que havia considerat el Tribunal Suprem espanyol, que si bé el 2013 va declarar aquestes clàusules abusives i nul·les, també va considerar que els bancs només haurien de retornar els diners que s’haguessin cobrat per aquest concepte a partir de la sentència. Va justificar la decisió per les conseqüències que suposaria per al sistema financer retornar tants diners.

Feia tres anys que banca i associacions de consumidors esperaven la sentència, llegida aquest dimecres a Luxemburg. El text servirà de base a partir d’ara tant per als tribunals espanyols, que tenen sobre la taula milers de demandes per les clàusules de terra hipotecari, com per als europeus. Les clàusules terra es van començar a aplicar de forma generalitzada a Espanya a partir de 2009 i han servit per fixar el mínim que ha de pagar el client pel seu crèdit, independentment del que puguin baixar els tipus d’interès. A la pràctica, això ha fet que els clients no s’hagin pogut beneficiar de la davallada de l’euríbor, que ha arribat a caure a nivells mai vistos fins ara.

Tant les associacions de consumidors com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca aplaudeixen la mesura. Recorden, però, que la sentència no és d’aplicació directa i que, per tant, qui vulgui recuperar els diners haurà de fer la reclamació, ja sigui fent el requeriment al banc o, en cas de resposta negativa, acudint a la via judicial. En aquest sentit, associacions com AICEC-ADICAE s’ofereixen per agrupar i gestionar les demandes. La patronal de la banca, per la seva banda, es mostra disposada a parlar directament amb els clients per agilitzar l’aplicació de la resolució i apunta que la sentència no afectarà la solvència del sistema financer espanyol.