El titular del Jutjat d’Instrucció número 24, Josep Majó, ha ordenat aquest divendres el desallotjament de la botiga de Movistar de la plaça de Catalunya. La decisió del jutge arriba com a resposta a un escrit de Telefónica en què denunciava que l’ocupació perjudicava l’empresa i en què indicava que aquest divendres estava previst un concert a la planta baixa del Mobile World Center. Majó considera que la revindicació dels treballadors, que inicialment era una protesta puntual, “s’ha convertit en una ocupació amb indicis de permanència” que traspassa el que es considera un conflicte laboral “per encadenar-se en una ocupació il·legal” que podria suposar delicte d’usurpació. El text proposa que els agents demanin als ocupants el desallotjament voluntari del local i, en cas que s’hi neguin, es procedeixi a desallotjar-lo “en el moment més idoni i utilitzant la força mínima indispensable”.

A la tarda, reunits en assemblea, els treballadors han decidit que romandran a l’espai fins que els obliguin a marxar, però han destacat que no s’oposaran al desallotjament. Recorden que és el segon cop que ocupen aquest espai i que, si ara els fan marxar, més endavant hi podria haver una tercera ocupació, en cas que Telefónica no s’avingui a negociar. Al vespre, s’ha organizat una manifestació de suport que ha partit a les 19 h del Parc de les Tres Xemeneies, al Poble-sec, i ha recorregut el centre de la ciutat.

El Compromís de les escales

Els treballadors han demanat el suport dels partits i entitats signants del Compromís de les escales i, de fet, fins a l’espai del carrer de Fontanella s’hi han desplaçat futurs regidors de la CUP i de Barcelona en Comú a l’Ajuntament, grups que ja havien expressat la seva solidaritat amb la protesta laboral. A les 21 h, els portaveus del comitè de vaga han comparegut davant dels mitjans de comunicació a la porta del Mobile World Centre, al que simbòlicament han canviat el nom pel de Strike World Centre. En una flaixmob prèvia, diverses persones s’han tapat la cara amb bosses de paper on es podia llegir la paraula “esclau”.

A la roda de premsa no ha participat el principal portaveu aquests dies del col·lectiu de treballadors, Aintzol Ruiz de Azúa, que ha marxat cap a casa després de ser imputat pels Mossos d’Esquadra. Vol evitar que la seva situació penal es compliqui en cas que es forci el desallotjament. Tots els treballadors i co·lectius que hi han intervingut han expressat la seva solidaritat amb Ruiz de Azúa.

El diputat Joan Tardà ha expressat el suport d’ERC a aquesta vaga, que “no es pot perdre perquè és molt important”, i ha lamentat que els que van conduir el país a la crisi “ara la gestionen i dissenyen el futur postcrisi”. Per la seva banda, Joan Josep Nuet, coordinador general d’EUiA, ha dit que Telefónica no es pot considerar una companyia líder “explotant de manera sobrehumana” els seus treballadors, i ha advertit al conseller d’Interior, Ramon Espadaler, que “si ens toquen a una, ens toquen a totes”. “Que no s’atreveixin” a desallotjar els vaguistes, ha advertit.

Javier Marco, portaveu dels vaguistes, ha dit que només hi ha una solució per acabar amb l’ocupació i la vaga: que Telefónica els reconegui com a treballadors propis i s’assegui a negociar les seves condicions laborals. Marco ha explicat que molts treballadors només tenen un dia festiu a la setmana i treballen 12 o 14 hores diàries per sous que no els permeten arribar a finals de mes. Per això, tot i que no els agrada estar en vaga i ocupant l’edifici, ha dit que ho seguiran fent fins que trobin una solució digna. “Sembla que a Movistar no l’importen ni els seus clients ni els seus treballadors”, ha dit.

Per la seva banda, Gabriela Serra, històrica activista i representant del centenar d’entitats que ja han signat el manifest de les escales, ha dit que aquesta vaga és un “desafiament brutal al poder” que ja ha obtingut algunes millores en la negociació. Tot i això, ha criticat Telefónica perquè malgrat haver perdut 21.000 clients en una setmana no sembla que vulgui negociar.

Uns 200 treballadors i instal·ladors subcontractats de Movistar van ocupar la botiga el 23 de maig amb la intenció de quedar-s’hi fins a aconseguir negociar les seves condicions laborals amb Telefónica. El mateix jutge que aquest divendres n’ha ordenat el desallotjament fa una setmana va desestimar-lo argumentant que es podria tractar d’una “mesura precipitada” que podria causar “l’alteració de l’ordre públic i multitud de lesionats”. Diverses unitats antiavalots dels Mossos d’Esquadra es troben desplegades des d’aquesta tarda al voltant de la plaça de Catalunya. Per la seva banda, l’empresa protegeix la primera planta del Mobile World Centre -l’ocupació està localitzada a la botiga de la planta baixa- amb algunes desenes de vigilants de seguretat.