Aquest dilluns s’ha constituït el ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha nomenat Joan Canadell com a nou president per 36 vots a favor. Ha estat un ple enrarit pel recurs d’alçada que una vintena de persones, entre les quals els excandidats Carles Tusquets i Ramon Masià, van presentar a la Conselleria d’Empresa. Denuncien “irregularitats i il·legalitats”, tant en el procés de votació com en el recompte dels vots de les eleccions, que van tenir lloc entre el 2 i el 8 de maig.

De fet, aquest mateix dilluns al matí, segons els advocats dels demandants, un notari s’ha personat a la Llotja de Mar per informar el secretari de la Cambra i la consellera Àngels Chacón dels recursos. Els impulsors del recurs, van demanar que es posposés la constitució del ple de la corporació, ja que van subratllar que els acords que s’hi prenguessin no serien vàlids si canviava el repartiment de cadires. A part d’aquest recurs, també en van presentar un altre a la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè consideren que, durant les votacions, es van vulnerar drets fonamentals dels electors i els candidats.

Tot i això, el ple ha transcorregut tal com estava previst. Els 60 membres electes del ple de la Cambra han triat els membres del comitè executiu en votació individual, nominal i secreta i Joan Canadell s’ha convertit en el nou president de l’ens. Després de les votacions, però,  l’excandidat Carles Tusquets s’ha aixecat de la cadira i ha demanat que el recurs constés en acta.

Canadell substituirà Miquel Valls, que ha estat al capdavant de la Cambra durant 17 anys. Valls ha defensat recentment la independència política de la institució durant els seus anys de mandat.

Una candidatura impulsada per l’ANC

Joan Canadell, fundador de Petrolis Independents i cofundador del Cercle Català de Negocis, formava part de la candidatura Eines de País, impulsada per l’ANC. Després les eleccions va obtenir 31 de les 40 vocalies que hi havia en joc. La candidatura que encapçalava va decidir que ell ocupés la presidència els dos primers anys i que després el substituís Mònica Roca, que ocuparà el càrrec de vicepresidenta.