(ACN) Catalunya s’ha convertit en un pol d’atracció de la inversió estrangera en el sector dels videojocs. Empreses com King han aterrat recentment a Barcelona seguint l’exemple de Zeptolab o Scopely, i d’altres ja han anunciat que ho faran, com Bandai Namco. Les xifres revelen que en el quinquenni entre 2014 i 2018 la inversió estrangera en el sector va ser de 36 milions d’euros i es van crear 516 llocs de treball, un 800 % més que els prop de quatre milions d’euros dels cinc anys anteriors, quan es van crear 87 llocs de feina. El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, destaca que les xifres –que no recullen inversions com la de King perquè s’ha fet el 2019- demostren que Catalunya “s’està convertint en el pol del sud d’Europa en el desenvolupament de videojocs”.

A Catalunya hi ha 140 empreses de videojocs

Segons el Llibre Blanc de la Indústria Blanca del Videojoc del 2018, a Catalunya hi ha 140 empreses i estudis legalment constituïts d’aquest sector, el 30 % de l’estat. El 2017 aquesta indústria va facturar 367 milions d’euros, el 52 % de tot Espanya i un 15 % més que l’any anterior. L’ocupació va créixer un 22 % el 2017 i es van assolir els 2.982 treballadors, el 47 % de tot l’estat. Algunes de les empreses amb presència a Barcelona, a banda de les esmentades, són Take-Two a través de la compra de Social Point, Ubisoft, Gameloft, Riot Games o IGG.

L’empresa King aterra al 22 @

Un dels grans gegants del videojocs, King, va inaugurar fa unes setmanes les seves noves instal·lacions al 22@ de Barcelona. El cap d’estudis de la multinacional a Barcelona, Oriol Canuda, explica que va arribar a la capital catalana el 2012 bàsicament “pel talent” que oferia. A més, ha destacat que l’empresa ha crescut al mateix temps que ho feia la ciutat, passant de 25 a 600 treballadors. “Érem una empresa petita que ha anat creixent i ha pogut trobar sempre les aptituds necessàries per cobrir l’expansió”, constata.

Canuda afegeix que King “ha col·laborat” en el creixement del sector a Catalunya i celebra que, juntament amb universitats i empreses, s’ha creat “una xarxa molt sòlida” a la ciutat que ofereix talent i oportunitats al sector. Canuda destaca també que esdeveniments com el NiceOne o el Game Lab, així com el Mobile World Congress, són palanca d’atracció a noves inversions perquè “ajuden que les empreses es decideixin a venir”.

Precisament l’any passat un altre gegant dels videojoc, l’empresa asiàtica IGG va instal·lar la seu europea a Barcelona.

Conscients d’aquest potencial, des d’ACCIÓ busquen atreure inversió a través de les oficines a l’estranger, especialment en el cas d’aquelles ubicades en pols en què els videojocs juguen un paper important. L’objectiu és que les empreses “obrin oficina” a Catalunya. Un exemple d’això són els darrers viatges que la Generalitat ha fet al Japó, on s’han inclòs a l’agenda trobades amb empreses dedicades al videojoc. ACCIÓ també fa vies de treball per continuar l’atracció de talent estranger en aquest àmbit.