La vaga general del 7 de febrer s’ha posposat finalment al 21 de febrer. El secretariat nacional de la Intersindical-CSC s’ha reunit aquest dimarts i ha decidit ajornar l’aturada després de diverses peticions.

La portaveu de la Intersindical-CSC, Roser Palol, ha avançat a ‘El matí de Barcelona‘ que el sindicat s’estava plantejant canviar el dia després d’haver rebut peticions per part dels comitès de vaga de diferents poblacions i empreses del país. Els han demanat més dies de marge per poder organitzar una vaga general “més grossa”. Segons Palol, però, la Intersindical també ha valorat altres veus, que afirmaven que “no seria correcte” no fer-la el 7 de febrer.

Segons ha explicat Palol, hi ha un sector més vinculat a l’esquerra anticapitalista que es decantava per mantenir la vaga el dia 7 de febrer, mentre que l’altre preferia ajornar-la 15 dies i fer-la “més gran i millor”. “Tenen raó les dues parts”, ha assegurat Palol durant la seva intervenció.

Vaga general o vaga política?

La portaveu de la Intersindical-CSC ha participat en el debat d”El matí de Barcelona’ sobre si l’aturada, ara prevista pel 21 de febrer, és una vaga general o política. Palol ha compartit taula amb el portaveu d’USTEC-STEs, Ramón Font; Eulàlia Reguant, regidora de la CUP Capgirem Barcelona; Pep Cruanyes, vicepresident de l’ANC, i Àngel Casals, historiador i professor de la UB.

Sobre l’ajornament de la vaga, la regidora de la CUP Capgirem Barcelona, Eulàlia Reguant, ha dit que hi donaran suport “sigui el 7 o sigui un altre dia”. “És la mínima resposta que hi pot haver”, ha assegurat Reguant, que “interpel·la a tothom” que defensi els drets que s’estan vulnerant. Precisament, la defensa dels drets és l’argument principal que utilitza l’ANC per sumar-se a la convocatòria de vaga. El vicepresident de l’ANC, Pep Cruanyes, l’actitud de la justicia com a element de repressió política justifica aquesta aturada.

Intersindical Matí Barcelona

El portaveu del sindicat d’ensenyament USTEC-STEs, Ramón Font, ha assegurat que hi ha motius per anar a la vaga i que han trobat una “sensibilitat important” als centres educatius per fer-la.

Sobre la pregunta de si aquesta és una vaga general o política, l’historiador Àngel Casals ha recordat que “les vagues generals sempre han estat totes polítiques” i que sense aquestes mobilitzacions no s’haurien aconseguit fites importants com la jornada laboral de vuit hores o el canvi de règim.

Roser Palol de la Intersindical-CSC, que és qui ha convocat la vaga, recorda que la legislació només permet convocar vagues generals per motius laborals i no per motius polítics, “sinó ens tanquen el sindicat”, ha afirmat. La data triada inicialment, el 7 de febrer, és propera a l’inici del judici per l’1 d’octubre i s’havia fet coincidir amb els 10 anys de la reforma laboral del govern d’Aznar, i el fet que sigui un dijous és perquè les vagues convocades “en dimarts, dimecres o dijous són més creíbles”, explica Palol. En canvi, les vagues convocades en dilluns o divendres se les anomena “vagues de sucre” perquè hi ha alguns treballadors que les aprofiten per allargar el cap de setmana.