El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyat de comandaments dels Mossos, Bombers i Agents Rurals

(ACN / Redacció) El Departament d’Interior reservarà un 40 % de les places noves de Mossos d’Esquadra, Bombers i Agents Rurals per a dones. Així ho ha anunciat aquest dimecres en roda de premsa el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, convençut que és “imprescindible” la paritat als cossos de seguretat per tal que s’assemblin a la societat a la qual han de servir i millorar en “eficàcia”. Actualment, les dones representen un 21 % de la plantilla dels Mossos, un 13 % del funcionariat d’Agents Rurals i un 2 % dels Bombers.

La reserva de places, ja aplicada a la convocatòria de Mossos oberta aquest dimecres, aspira a posar fi a aquesta infrarepresentació de les dones i, juntament amb diverses mesures feministes, potenciar la igualtat als cossos de seguretat. Per tal de “feminitzar” la seguretat i les emergències a Catalunya, el govern planteja un pla basat en mesures com l’adaptació dels vestuaris als parcs de Bombers, la incorporació de la perspectiva de gènere en l’estudi dels accidents de trànsit o l’aprovació de plans d’igualtat de Mossos, Bombers i Agents Rurals, entre d’altres.

Si les noies i les adolescents de la nostra societat no veuen referents bomberes en les que poder-se emmirallar, no trenquem els estereotips””
Etel Arilla, sotsinspectora dels Bombers de la Generalitat

De les 840 places ofertades, un total de 336 es reservaran per a dones, que tindran adaptada la part física de les proves d’accés. El conseller d’Interior ha detallat, però, que s’aplicarà un diferencial del 20 % en la nota pel qual una dona no podrà superar un home per obtenir plaça. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha assegurat en roda de premsa que la infrarepresentació femenina als cossos de seguretat envia un “missatge” a la societat que diu que certs càrrecs “no pertoquen” a les dones o que aquestes no estan prou “preparades” per assumir-los.

52 bomberes en una plantilla de 2.500 treballadors

En aquest sentit, Etel Arilla, sotsinspectora de Bombers, ha recordat que el cos només disposa de 52 dones d’entre un total de 2.552 treballadors, i ha reivindicat la importància de campanyes de visibilització per revertir la situació: “Si les noies i les adolescents de la nostra societat no veuen referents bomberes en les que poder-se emmirallar, no trenquem els estereotips i no fem que vegin la professió de bombera com a apta i adient per a elles, no tindrem aquestes vocacions i no es presentaran a les convocatòries”, ha subratllat.

Segons xifres estimades d’Interior, al ritme actual d’incorporacions de dones als cossos de seguretat, no s’assolirà la paritat fins a l’any 2144: “No acceptem haver d’esperar a la meitat del segle proper”, ha insistit el conseller Elena, compromès amb treballar perquè els cossos operatius siguin més efectius i diversos.