La llarga sequera que afecta el país no sembla tenir fi a curt i mitjà termini. La pluja ha estat pràcticament inexistent en els darrers mesos i hauria de caure de manera continuada i durant un llarg període per revertir la situació. Barcelona ha començat a aplicar restriccions per pal·liar-ne els efectes i, en la mateixa línia, també ho han fet altres municipis de Catalunya. Encara, però, es pot optimitzar molt la despesa d’aigua i un dels principals consumidors és el sector hoteler, que representa un 12 % del que utilitza Barcelona, pràcticament el mateix que tota la comarca del Garraf.

Piscines, dutxes i jardineria consumeixen l’aigua

Segons un estudi de Barcelona Regional, un usuari d’un hotel de quatre estrelles consumeix en un dia el triple d’aigua que un barceloní, i un establiment de cinc estrelles o de gran luxe multiplica la quantitat per cinc. Els responsable principal és l’ús que es fa de l’aigua en piscines, jardineria i també en les dutxes i banyeres. Malgrat aquestes dades, segons explica Gianluigi Buttiglieri, investigador de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), “la majoria d’hotels no fan un us adequat de l’aigua. De fet, ni la controlen en molts casos perquè, a la factura, sobre el total pot representar entre un 1 i un 5 %”.

Reaprofitament de l’aigua de les dutxes

Tot i que per als negocis no suposaria un gran estalvi econòmic, hi ha mesures que els hotels podrien aplicar i ajudarien a pal·liar els efectes de la sequera. Butigglieri apunta quina és la iniciativa més eficient: “Reutilitzar l’aigua de les dutxes, el que s’anomenen les aigües grises, que, amb un tractament de desinfecció, es podrien utilitzar, per exemple, per a les cisternes de vàter. Altres possibilitats serien reutilitzar part d’aquesta aigua per regar la gespa, jardins o camps de golf, o l’opció d’instal·lar difusors a les aixetes de les habitacions de l’hotel per reduir l’ús de l’aigua”. De fet, es podria reduir considerablement la quantitat d’aigua consumida ja que “les aigües grises poden ser el 50 o el 70 % sobre el total de l’hotel”.

Igualar el consum dels turistes amb els residents el 2040

Al marge de l’estalvi que poden fer els hotels, Turisme de Barcelona i el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, comparteixen que cal conscienciar els visitants i també els hotels de la manca d’aigua al territori. En paral·lel, més de 100 institucions catalanes han signat aquest any un compromís per al turisme responsable que impulsa el govern català. Entre els objectius hi ha assimilar el consum mitjà d’aigua dels turistes amb el local el 2040.

Hotels que prenen mesures a Barcelona

Malgrat l’elevat consum d’aigua de molts hotels, a la ciutat hi ha alguns negocis que fa temps que prenen mesures. Per exemple, l’Hotel Barcelona Catedral. Des del 2017 van començar a instal·lar sistemes per reduir l’aigua que surt per les aixetes afegint airejadors tant a les dutxes com a les piques que en redueixen la pressió. A banda, antigament tenien un sistema d’acumulació d’aigua per a l’aigua calenta. Això suposava tenir una gran quantitat d’aigua retinguda que havien de mantenir calenta per quan fes falta als usuaris. Ara ho han canviat per un sistema d’escalfadors alimentats per energia solar que no requereix emmagatzemar-ne una gran quantitat. Aquesta mesura els ha permès alliberar 7.500 litres al dia.