La Yolanda treballa com a teleoperadora amb un contracte de 39 hores a la setmana. Cobra 1.000 euros mensuals, però amb les despeses habituals amb prou feines arriba a final de mes. YOLANDA DOMÍNGUEZ "Si tingués algun imprevist fort com pot ser, no sé, que s'espatlli la rentadora, la nevera, el que sigui. El més bàsic que pot passar-te a casa... ostres, costaria una miqueta. Sí que ho podria assumir però la contrapartida és: treu d'un altra banda per assumir aquestes despeses. D'acord estem treballant però és que s'està creant una nova classe social que a sobre que s'està treballant... pobres pobres no són, però cada vegada la situació és pitjor." Com ella, més de mig milió de persones a Catalunya perceben un salari baix, al voltant dels mil euros, i són en risc de pobresa malgrat tenir feina. Un estudi elaborat pel sindicat UGT constata també un debilitament de la capacitat adquisitiva dels treballadors. Entre 2008 i 2012, els sous van caure gairebé un 6% a Catalunya. Tot plegat ha fet que la feina deixi de ser una garantia per protegir-se contra les adversitats. LAURA PELAY, secretària d'Estat del Benestar i Treball d'UGT "Si avui en dia tenir feina no dóna per viure, és pràcticament impossible pensar que aquesta societat se'n surti, que es reactivi el consum i que tots plegats sortim de la crisi ." Segons l'informe d'UGT, des de l'esclat de la crisi el risc de pobresa ha augmentat 9 punts i un 64% de les llars catalanes ja viuen amb menys de 9.000 euros l'any.

L’informe de la UGT

mostra que tots els indicadors de pobresa han empitjorat des que va començar la crisi. Els salaris han perdut un 5% real des de 2010, el que significa un 5,9% menys de poder adquisitiu si es consideren els efectes de la inflació.

Una part de les 543.000 persones que treballen i estan en risc de pobresa tenen un sou que els podria permetre sortir d’aquesta situació de forma individual, però es troben que han d’assumir els costos de la parella o la família. De fet, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, el 20% de la població catalana es troba en risc de pobresa, i d’aquests tenen feina el 36%.

El 64% de les llars catalanes viuen amb menys de 9.000 euros l’any, una situació agreujada en part per la reducció de la prestació per estar a l’atur, que s’ha reduït un 14,3% respecte a 2013, que suposen uns 244 euros menys de mitjana.