El 2019 tancarà amb un descens del 5 % dels projectes immobiliaris a la ciutat. Segons l’informe “Barcelona des del cel”, de la consultora immobiliària CBRE, el boom registrat en la promoció d’oficines no aconsegueix contrarestar el descens en els projectes dedicats a habitatge, que ha baixat un 10 % amb 198 projectes en marxa. Segons la directora de CBRE Barcelona, Anna Esteban, la davallada s’explica en bona part per la normativa que obliga a destinar el 30 % de les promocions noves a habitatge social. Des de la consultora, però, pronostiquen que els efectes es notaran més a partir de l’any vinent.

En total, a Barcelona hi ha en marxa 258 projectes de construcció o rehabilitació, per sota dels 272 de l’any anterior. La majoria, 198, són del sector residencial, que baixa un 10 % respecte al 2018. Tot i aquest descens, però, el nombre d’habitatges en construcció es manté estable amb 3.751, una xifra molt similar als 3.734 de l’any passat.

Pisos nous de lloguer

Una altra tendència detectada pels experts és que les promotores comencen a fer passes tímides per introduir-se en el mercat de la construcció per llogar o “build to rent”. Ja hi ha promotors com Nuñez y Navarro, Corp o Uniq que tenen promocions destinades al lloguer en marxa. “Té sentit d’acord amb la demanda existent. A BArcelona clarament hi ha una manca d’estoc. També hi ha moltes empreses internacionals que demanden aquest tipus de parc. I hi ha un canvi de tendència clar dels joves que opten pel lloguer i no per la compra”, assenyala Anna Esteban.

Pel que fa a la resta, hi ha 35 projectes d’oficines, hotels i “retail”, i 25 en la categoria de serveis com escoles o residències de gent gran. Precisament, el sector de les oficines és el que experimenta un creixement més important. Actualment a Barcelona hi ha 226.000 m2 de projectes en marxa, tant d’obra nova com de rehabilitació. Això representa un 75 % més que el 2018, amb l’avantatge que un 27 % d’aquests projectes ja estan reservats.

L’Eixample i Sant Martí, els més actius

Els dos districtes amb més activitat promotora són l’Eixample i Sant Martí, amb 42 i 41 projectes respectivament. La diferència és que a l’Eixample són majoritàriament projectes residencials, mentre que Sant Martí la meitat corresponen a oficines. El tercer districte amb més promocions és Sants-Montjuïc amb 28 projectes.

A la cua hi ha el districte de les Corts, tot i que és el que més incrementa l’activitat respecte al 2018, i el de Nou Barris que tanca el rànquing.