El mercat de l’habitatge a Barcelona no ha tocat sostre i seguirà creixent tant pel que fa a la demanda com als preus. L’informe anual de la consultora Forcadell i la Universitat de Barcelona preveu que la reactivació econòmica faci pujar la demanda d’habitatges. Les dues entitats auguren un increment del 8 % en el preu dels lloguers el 2017 i del 20 % en els de propietat a mitjà termini.

“Els inversors immobiliaris nacionals i internacionals continuen augmentant les seves operacions i interès a Barcelona. Una tendència que continuarà com a mínim fins al 2020”. Amb aquesta premissa, el director del Departament d’Inversió Nacional i Internacional de la consultora Forcadell, Gustavo de Lio, preveu una etapa d’expansió sostinguda en el mercat residencial català i espanyol.

L’informe anual Forcadell-UB augura que els preus dels lloguers seguiran pujant “però cada cop menys”. En la presentació de l’informe, Gonzalo Bernardos, professor d’economia de la UB, ha descartat que estiguem immersos en “una bombolla dels lloguers” i ha augurat una pujada de preus al voltant del 8 % el 2017.

El document també pronostica una gran expansió del mercat de l’habitatge de propietat els propers anys a Espanya, tot i que condicionada per l’impuls que la banca doni a la concessió de crèdits hipotecaris. Forcadell-UB preveuen que el preu dels habitatges en venda a la ciutat pujarà un 20 %, i crearà un “efecte taca d’oli” en altres ciutats de l’entorn com Vilanova i la Geltrú, Molins de Rei, Sabadell, Granollers o Mataró.

El mercat d’oficines

L’informe també fa esment específic del mercat d’oficines a Barcelona, i situa el 22@ com l’únic barri de la ciutat amb un ampli estoc de sòl per a edificis d’oficines d’obra nova. Segons els experts “això atrau seus d’empreses nacionals i internacionals i com a conseqüència els inversors”. Les dades de l’informe s’han presentat a l’Auditori AXA davant d’uns 200 assistents, entre experts, professionals i clients del sector.