Els industrials catalans del sector metal·lúrgic –que representen el 12 % del PIB català– estan preocupats per l’encariment de les matèries primeres i la crisi de subministrament que hi ha associada. Temen una ruptura d’estocs, és a dir, una interrupció del subministrament de materials essencials per a la fabricació a partir del setembre.

“Entrem en una situació preocupant, de falta de matèria primera. No ens subministren el que necessitem i això fa que hi hagi problemes de fabricació”, exposa el president de la Unió Patronal Metal·lúrgica, Jaume Roura. Adverteix que “la falta de producte s’està accentuant més i aquesta tardor portarà problemes greus“. Segons les dades de les quals disposen, a finals de primavera, l’acer s’havia encarit un 30 % respecte al mateix període de l’any anterior.

La indústria metal·lúrgica alerta de l’encariment de les matèries primeres. Foto: Russ Ward

Jaume Roura rep betevé a Dicomol, una de les empreses metal·lúrgiques catalanes capdavanteres. El context serveix al president de la UPM per explicar l’abast de la importància estratègica d’aquest tipus d’indústria d’alt valor afegit: dissenyen i fabriquen motllos d’acer indispensables per produir des d’un tap de pasta de dents fins a una carcassa d’un telèfon mòbil o el fanal d’un cotxe.

Ara entrem en una situació preocupant, de falta de matèries primeres
Jaume Roura, president de la Unió Patronal Metal·lúrgica

Els industrials metal·lúrgics pateixen del mateix que constructors i promotors: l’acceleració del preu de les matèries primeres no el poden fer repercutir en el cost final del producte, una vegada ja s’ha signat la comanda.

El problema és que no hi ha manera de calcular l’increment experimentat entre la signatura de l’encàrrec i la compra de la matèria primera per fabricar el producte. Si la situació no millora, alerta el president de la UPM, hi pot haver “una paralització de la indústria” i per tant un increment de l’atur perquè hi haurà empreses que faran fallida.

Demanen a l’administració defensar la indústria

Jaume Roura considera que “els polítics han d’estar atents i solucionar aquest problema, que s’agreujarà aquesta tardor”. El president de la Unió Patronal Metal·lúrgica també ho és de Fecavem, la patronal catalana de la distribució de l’automoció, i és vicepresident de Confemetal, la Confederación Española de Organizaciones Empresariales del Metal.

La conversa amb betevé es fa a la planta de producció de Dicomol, líder en el sector metal·lúrgic de fabricació de motllos per a injecció de plàstic. Daniel Altimira és el seu director comercial. Com totes les empreses del sector, està patint la crisi de subministrament lligada a la volatilitat dels preus.

Dicomol fabrica motllos per fabricar peces com aquesta. Foto: Mastards

Altimira explica que “el procés de maduració d’una oferta pot ser de dos anys des que la idea es comença a elaborar fins que rebem la comanda per dur-la a terme”. I afegeix: “És clar, els costos es basen en el moment que es fa l’oferta. I et trobes que s’havia previst el preu de l’acer a 1,39 € el kg, i ara està a 3,49 €, i has signat una comanda per construir un motllo que pesa 20 tones”.

Crida del sector per fer canvis legislatius

Per aquest motiu, els empresaris demanen canvis legislatius perquè l’encariment accelerat dels costos de les matèries primeres puguin repercutir en el client.

Daniel Altimira afirma que tan la volatilitat de preus com la disponibilitat de matèries primes essencials els preocupa que vagi a més. I per això demanen a l’administració “que actuï per defensar les petites i mitjanes empreses, que al final som les impulsores del sector industrial de Catalunya”.

Increments de fins al 300 %

El director comercial de Dicomol explica amb un sol exemple l’abast la situació en la qual es troben: “De març ençà, ens hem trobat amb increments d’un 300 % en algunes referències i després amb un termini de lliurament insegur. És a dir, jo faig ara la comanda i em diuen: ‘Tu demana’m els quilos que vulguis, ja veurem quan t’ho lliuraré i a quin preu t’ho vendré’. Això creiem que és insostenible per a l’activitat industrial normal“.

O hi ha un canvi de regulació que permeti estabilitat en preus i subministrament, o entrarem en una voràgine que no tindrà aturador
Daniel Altimira, director comercial de Dicomol

I conclou: “Mentre hi hagi grans compradors i grans distribuïdors que mitjancen en totes aquestes matèries, o hi ha un canvi de regulació, que realment permeti una estabilitat en els preus i en el subministrament, o realment entrarem en una voràgine que no tindrà aturador i ja veurem qui en surt guanyador”.