(ACN/redacció) 400 ciutats i regions del món es tornen a trobar a Barcelona per parlar de la mobilitat del futur. La Smart City Expo World Congress s’ha inaugurat aquest dimarts i s’allargarà fins al 18 de novembre al recinte firal de Gran Via. El director de la SCEWC, Ugo Valenti, ha destacat que l’edició d’aquest any, la desena, “és una de les més necessàries des que va començar l’esdeveniment el 2011” perquè “les ciutats necessiten estar més juntes que mai”. Valenti ha afegit que la covid “ha convertit el desplegament ràpid d’algunes tecnologies en una prioritat”, i que congressos com aquest ajuden també a millorar “la nostra qualitat de l’aire”.

En la inauguració hi han participat el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, entre d’altres. Segons el conseller, “cal un gran pacte de país per a la Catalunya connectada i descarbonitzada” perquè la prioritat ha de ser donar resposta a “l’emergència climàtica i la digitalització”.

Foto aèria de la Smart City Expo World Congress 2021 (ACN)

Les novetats destacades de la SCEWC 2021

Al congrés s’ha pogut veure un prototip de taxi aeri, desenvolupat per Advanced Air Mobility. Segons els seus responsables, “es tracta del taxi del futur, per anar a treballar, a la universitat, al metge o al teatre”. El que s’ha pogut veure és un prototip a escala 1/3, però el model a escala real serà de 7,5 metres i tindrà capacitat per a dos passatgers. L’objectiu de la companyia és començar a construir-lo l’any que ve. Es tracta d’un vehicle molt semblant a un helicòpter per fer vols d’altura baixa i entre municipis de com a màxim 50 quilòmetres. La intenció és poder aconseguir que pugui tenir “un preu molt similar al del taxi terrestre”.

Sistema de geolocalització de ramats a la Smart City Expo World Congress (ACN)

Una altra de les iniciatives a l’estand de Catalunya ha estat un sistema de geolocalització de ramats dissenyat per l’empresa Ixoriguer. L’objectiu és millorar la qualitat de vida del ramader i alhora augmentar la rendibilitat de les explotacions. Cada collar de geolocalització val 72 euros amb una subscripció de quatre euros per animal al mes. En cas que no hi hagi cobertura a la zona de pastura es pot instal·lar una xarxa d’antenes.

Repartidor autònom a la Smart City Expo World Congress (ACN)

A la Smart City Expo també es pot veure el Deliverbot, de la britànica Delivers.ai, un petit vehicle autònom pensat per al comerç de proximitat, que ha estat dissenyat per realitzar lliuraments a domicili en un radi màxim d’un quilòmetre i mig. El giny està equipat amb càmeres, radars i sensors que li permeten transitar per les voreres evitant vianants i dur a terme lliuraments sense contacte de menjar a domicili o compres de supermercat.