Tot i que els comerciants i restauradors han tingut un mes extra per adaptar els preus de les begudes ensucrades (es va posposar de l’1 d’abril a l’1 de maig l’entrada en vigor de l’impost), la gran majoria no ho han fet. L’Antonio, del bar Cantoni del Poblenou, ha assegurat a betevé que encara no han actualitzat el preu de cap beguda perquè “els ha agafat per sorpresa”. El Hafeez, que té un supermercat, també ha acceptat que només aplicarà la pujada de preus quan li arribi una nova remesa de begudes.

Amb aquest tribut, la Generalitat persegueix dos objectius. Segons el secretari d’Hisenda, Josep Lluís Salvadó, d’una banda es vol conscienciar els consumidors de les conseqüències negatives de l’excés de sucre i, de l’altra, es vol incentivar un canvi en la producció de les begudes perquè s’utilitzi menys sucre. Tot plegat seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de Salut per prevenir malalties relacionades amb un consum excessiu de sucre, com la diabetis i l’obesitat.

Com s’aplicarà el tribut?

L’impost s’ajustarà segons la quantitat de sucre afegit que portin les begudes. Aquells productes que tinguin entre 5 i 8 grams de sucre afegit per cada 100 ml, es gravaran amb 0,08 euros per litre; mentre que els que tinguin més de 8 grams de sucre per cada 100 ml seran 0,12 euros / litre més cars. Així doncs, una llauna estàndard de refresc (de 33 cl) passarà a costar 0,04 euros més.

Impost begudes ensucrades

Els productes afectats són tots els refrescs o sodes, begudes de nèctar de fruites, esportives així com també aquelles de te i cafè. També estaran gravades les llets endolcides, les begudes alternatives de la llet, els batuts i les begudes de llet amb suc de fruita i les aigües amb gustos. En queden excloses les begudes a partir de sucs de fruita o verdura naturals, iogurts per a beure i les llets que no tinguin edulcorants afegits.

Oposició de fabricants i distribuïdores

Segons l’AECOC, l’associació d’empreses fabricants i distribuïdores, aquest tipus de begudes s’encariran entre un 8 % i un 50 %, un valor que acabarà repercutint en el consumidor final. En aquest sentit, el director general d’AECOC, José María Bonmatí, considera que el tribut és “discriminatori”, ja que, afirma, penalitza només alguns productes i crea inseguretat jurídica en el contribuent. A més, afegeixen que distorsiona la competència i provoca que les empreses es converteixin en “mers recaptadors”.

En espera del Govern espanyol

L’impost amb el qual la Generalitat pretén ingressar prop de 31 milions d’euros el 2017 es comença a aplicar. Tot i això, està subjecte a la decisió del Govern espanyol de crear un tribut similar —ho farà si l’executiu espanyol no aconsegueix complir el dèficit fixat per aquest any. Si fos així, el català quedaria sense efecte, com ja va passar amb el tribut de dipòsits bancaris creat el 2012 i anul·lat el 2015.