Quan algú deixa de pagar una hipoteca s'exposa que el banc es quedi l'habitatge per la meitat del valor que té i continuï reclamant-ne, a qui s'ha quedat sense pis, l'altra meitat del cost. Aquesta situació va fer que l'any passat 18 famílies fossin desnonades cada dia. Amb l'objectiu de posar-hi fre, el Parlament ha debatut avui les propostes de tres partits que volen demanar al Congrés canvis legislatius. Uns canvis que permetin a famílies amb problemes de solvència retornar el pis al banc i saldar així la hipoteca. PERE ARAGONÈS, ERC "Bèlgica, França, Alemanya tenen lleis que s'anomenen de segona oportunitat perquè qui perd l'habitatge per un embargament hipotecari tingui una segona oportunitat per refer-se". SALVADOR MILÀ, ICV-EUiA "En aquets moments son milers les famílies que han estat enganyades per aquest esquer de la disponibilitat del diner fàcil i de vivendes que sempre valdrien més". CARMEN DE RIVERA, Ciutadans "Además de urgente, pensamos que es una reforma justa, puesto que la legislacion aplicable supone un verdadero maltrato jurídico para las personas que se encuentran en situacion de insolvencia". El debat de les propostes continuarà ara en comissió per ser votat de nou al ple. Si la iniciativa prospera, la cambra la podrà presentar al Congrés i haurà de ser defensada per diputats catalans.

Si tira endavant la proposta d’Iniciativa per Catalunya (ICV-EUiA), Esquerra (ERC) i Ciutadans, el Parlament de Catalunya demanarà al Congrés dels Diputats que adopti mesures legals per cobrir les necessitats d’aquells que no poden seguir pagant la hipoteca. La més important d’aquestes mesures seria canviar la llei perquè, quan el banc es queda i subhasta l’immoble hipotecat, no pugui seguir reclamant la resta del deute.

Poca receptivitat a Madrid

Sembla difícil que aquest canvi legislatiu pugui arribar a tirar endavant a les Corts espanyoles. En resposta a una pregunta d’ERC, la ministra d’Economia, Elena Salgado, ha dit avui que no seria una decisió adequada en un moment en què s’intenta reforçar el sistema financer espanyol. El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha insistit que cal preservar la solvència dels bancs per garantir la seguretat de l’estalvi dels ciutadans. Zapatero només s’ha mostrat disposat a facilitar ajuts públics a les persones amb més dificultats per fer front a la seva hipoteca.