(ACN) Els sectors més afectats pel descens de la mobilitat internacional provocada per la covid celebren la tornada del Mobile World Congress (MWC) en les dates habituals i amb unes previsions d’arribar a la meitat d’assistents prepandèmics. Els hotelers, restauradors i taxistes de Barcelona creuen que és “el tret de sortida cap a la normalitat” i destaquen l’impacte emocional que suposa per als negocis. Tot i això, són conscients que l’activitat quedarà lluny de les edicions anteriors. Els restauradors no esperen arribar a la meitat de la facturació, els hotelers han rebut un 40 % menys de reserves i els taxistes no veuen necessària la liberalització del servei d’altres anys.

Una ocupació del 60 % als hotels

El president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos, creu que les previsions d’ocupació “no són comparables amb les del 2019, però és un tret de sortida molt important, sobretot per a la resta de fires que venen després”. L’organització del MWC ha reservat 10.000 habitacions, una xifra que Clos considera “extraordinària” tenint en compte les pèrdues als hotels arran de la pandèmia, però molt lluny de les 27.000 habitacions dels anys prepadèmia. “El turista de Corea, la Xina o el Japó encara no arriba a la ciutat i representa un volum important, encara més en un congrés com el Mobile”, ha subratllat Clos. Així doncs, enguany el perfil de congressista serà, sobretot, europeu.

Durant la setmana del congrés el Gremi preveu una ocupació al voltant del 60 %, un 20 % més de la que hi ha actualment. Així mateix, es vaticina que hi haurà un 80 % dels hotels oberts, un 5 % més dels que hi havia al gener.

La meitat de facturació als restaurants

Els restauradors també entomen la tornada de la fira de telefonia a finals de febrer com “una injecció d’optimisme” en una ciutat on la recuperació econòmica triga més a iniciar-se, per culpa del descens del turisme internacional, però rebaixen l’impacte econòmic que pot tenir. “És una bona notícia que se celebri el MWC i que hi hagi més assistència presencial que l’any anterior”, ha dit el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols.

Els restauradors veuen “difícil” que els ingressos de les quatre nits de congrés arribin a la meitat dels 45 milions que facturaven abans de la covid tenint en compte que les previsions de públic de la mateixa organització se situen a la meitat de les del 2019. “La cautela ha fet que moltes marques no convoquin els esdeveniments tradicionals”, ha dit Pallarols.

Els taxistes creuen que no cal liberalitzar el sector

El president d’Elite Taxi, Olivier Contel, celebra que el Mobile serà “el tret de sortida cap a la normalitat”. “Que hi hagi un MWC al febrer vol dir que tot torna a arrencar un altre cop”, assegura. El sector del taxi, però, també és conscient que l’edició d’enguany no serà com les anteriors i, per això, Contel es mostra partidari de no liberalitzar el sector durant la setmana de la fira. De fet, afegeix, ja no aplicaria aquesta mesura quan el MWC supera els 100.000 assistents.

De moment, el sector té previst abordar la liberalització aquest dilluns en una reunió amb l’Institut Metropolità del Taxi, en què es posaran les xifres actualitzades sobre la taula i es prendrà una decisió.