Després d’anys de creixement sostingut, aquest estiu les perspectives són novament optimistes. Tot i que la previsió inicial del Gremi d’Hotels —del 80 % d’ocupació—, està per sota de la xifra de l’any anterior, —quan era del 88 %—, els hotelers creuen que la temporada es tancarà amb un registre superior al 90 %. El motiu, les reserves d’última hora.

Guerra de preus

És el cas del Catalonia Barcelona Plaza, a la plaça d’Espanya, que està pràcticament ple. L’ocupació en aquest hotel frega el 90 % a les portes del mes d’agost, una xifra que en els darrers anys, afirmen, ha anat en augment. A l’Hotel Silken Havana, a la Gran Via, també calculen fer ple. L’època de bonança ha fet que els preus de les habitacions es disparin fins a un 30 % més respecte a l’any passat. “És el moment en què hi ha més turistes i comencem a apujar preus”, explica Elisabet Alcario, cap de vendes de l’establiment. Alcario reconeix que, fins i tot, hi ha una “guerra entre els hotels per aconseguir els preus més alts”.

Els apartaments turístics

L’onada de turistes que arriben a la ciutat a l’estiu també s’estén a altres tipus d’allotjament. Segons l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), l’ocupació el mes d’agost, de moment, és del 87 % i venen d’un juliol encara més profitós. Pensen que el context actual, en què hi ha més control sobre els pisos il·legals, a més, els acompanya. Segons el president, Enrique Alcántara, “és un bon moment per plantejar-se com han de créixer els apartaments turístics legals i com es dona resposta a la demanda que hi ha”.