El sector hoteler confirma que en aquests dies previs a la Setmana Santa s’estan mantenint o inclús superant les xifres de reserves i d’ocupació del 2022. Si l’any passat va ser el de la recuperació després de la davallada per la pandèmia, el 2023 suposa la consolidació de la recuperació del turisme.

De fet, segons les estimacions del Gremi d’Hotels de Barcelona, de cara a aquesta Setmana Santa es preveu una ocupació del 87 %, una mica superior al 85 % que es va registrar el 2022. “És una bona notícia perquè reafirma la recuperació turística de Barcelona i que la ciutat continua sent una marca reconeguda i competitiva internacionalment”, ha declarat a EFE Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona.

L’arribada massiva del turisme es fa notar a peu de carrer i també es veu reflectida en les agències de viatges. Fent un repàs per la disponibilitat dels hotels del centre a Booking.com, es pot veure que la disponibilitat és baixa. Al voltant de la plaça de Catalunya, un dels punts més turístics de la ciutat, la majoria dels hotels i allotjaments apareixen amb ocupació total.

Pujada obligada dels preus

L’elevada ocupació als hotels ve acompanyada de l’increment del preu de les habitacions en molts establiments. És el cas de l‘Hotel Continental Palacete i l’Hotel Continental Barcelona. El seu director, Josep Maria Malagarriga, ha explicat a betevé que ells han encarit un 20 % la tarifa de totes les habitacions a causa de l’encariment de les despeses de subministrament: “Per sort hi ha demanda, gràcies a això els preus s’aguanten bastant alts i això ens ajuda a pal·liar els desorbitats increments de costos”, ha declarat. Tot i això, assegura que “fregaran el ple” i preveuen que el global del 2023 serà més potent que el 2022.

Malgrat la pujada de l’IPC que, en part, repercuteix en els clients, s’estan trobant que la gent ho està assumint i s’està pagant. Malagarriga destaca que tenen allotjats de moltes nacionalitats, però destaquen els clients procedents dels Estats Units com un dels perfils estrella, com ja ha estat habitual en darreres temporades. A més, destaca la recuperació del client asiàtic, que l’any passat encara feia estralls per les restriccions en la mobilitat. Confirma que tenen allotjats, inclús, russos. En canvi, troben a faltar els procedents de països àrabs, coincidint amb el ramadà.

Preguntant als visitants que estan fent turisme per la ciutat, coincideixen a dir que han notat l’increment dels preus. Uns colombians diuen estar “una mica sorpresos amb els preus” i admeten que és “bastant complicat” fer-hi front tenint en compte el valor del peso colombià. En la mateixa línia, una parella procedent del Brasil visita Barcelona per segon cop i considera que està “molt car, més que l’última vegada”.