En general els hostes dels hotels barcelonins tenen un poder adquisitiu mitjà-alt, un fet, diu la consultora, que podria canviar a mitjà o llarg termini a causa de l’oferta d’allotjaments turístics il·legals a la ciutat. Asseguren que ja és un 34 % més alta que l’oferta reglada. “Si l’oferta no reglada és majoritària a mitjà i llarg termini el perfil del turista s’adaptarà a l’oferta disponible”, ha assegurat Juan Gallardo, soci de la consultora. “Nosaltres no podem aspirar com a destinació a captar turisme d’alt nivell si no som capaços d’oferir-li un allotjament prou divers i prou competitiu”, ha afegit.

La consultora també lamenta que l’Ajuntament de Barcelona hagi congelat les partides pressupostàries destinades a la promoció turística a l’estranger. Diuen que pot repercutir en una pèrdua de l’interès dels visitants assolit els darrers anys, que han posicionat la ciutat a la part alta de la llista de les principals destinacions turístiques europees.

BRIC Consulting també ha criticat el PEUAT, que impedeix incrementar l’oferta hotelera a gran part de la ciutat. Segons la consultora, la impossibilitat d’incrementar l’oferta hotelera els propers anys farà augmentar encara més l’aparició d’altres formes d’allotjament no reglades.

La demanda es desestacionalitza

Les dades recollides el 2016 demostren que hi ha certa tendència a la desestacionalització de la demanda de places hoteleres a la ciutat. L’increment d’aquesta demanda va créixer un 14,7 % els mesos de novembre i desembre, un creixement per sobre del dels mesos de temporada alta.