La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha assegurat durant la presentació de la Setmana de la Rehabilitació que el compromís de l’Ajuntament és invertir més de 200 milions d’euros per rehabilitar fins a 80.000 habitatges abans de final de mandat. “Sabem que Barcelona s’ha de rehabilitar de forma integral. S’ha acabat l’obra nova i el que cal és apostar per rehabilitar el parc existent i millorar les condicions de les persones que hi viuen”, ha dit Sanz, que també ha anunciat que “caldrà adoptar una actitud més proactiva per detectar els habitatges que necessiten rehabilitació i intervenir-hi.” La tinenta d’alcalde ha admès que hi ha edificis necessitats que no demanen ajuts, tot i que en els casos que acrediten poca o nul·la capacitat econòmica: “L’Ajuntament ha establert barems que permeten cobrir fins al 100 % del cost de l’obra”. L’Ajuntament preveu fer balanç el mes de desembre sobre les intervencions que s’han fet el 2016 en aquest sentit.

A la presentació també hi han assistit representants de la Generalitat. El director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Font, ha explicat que un 70 % dels edificis que s’inspeccionen a Catalunya presenten algun tipus de deficiència greu. “No són qüestions que posin en risc l’estabilitat de l’edifici ni la seguretat de les persones que hi viuen”, ha dit. També ha concretat que es tracta, majoritàriament, de defectes en façanes, cobertes o problemes d’estanquitat -com goteres o filtracions d’aigua diverses- que necessiten intervenció.

La directora de l’Institut Català d’Energia, Assumpta Ferran, també ha destacat que un 80 % dels habitatges es van construir abans de 1987 i tenen qualificacions energètiques E, F o G, que són les més baixes. Segons Ferran, “entre els pisos d’obra nova un 50 % també tenen qualificacions energètiques baixes”, que encareixen la factura energètica i faran recomanable una rehabilitació a llarg termini. Per aquest motiu, la Generalitat vol incloure una clàusula informativa en els contractes de lloguer i compravenda que expliqui quants diners es podria estalviar el propietari al cap de l’any si l’habitatge tingués una certificació energètica més eficient.

Setmana de la Rehabilitació i Fira Rehabilita

Les xifres s’han donat en el marc de l’inici de la Setmana de la Rehabilitació, que té lloc entre el 3 i el 9 d’octubre a la seu Col·legi d’Aparelladors, al carrer del Bon Pastor. S’hi faran tallers i jocs per conscienciar i difondre els beneficis de la rehabilitació dels habitatges.

La setmana que culminarà amb la Fira Rehabilita els dies 8 i 9 d’octubre al passeig de Lluís Companys. S’hi mostraran les novetats de fabricants, distribuïdors i empreses especialitzades en rehabilitació, i també s’hi establirà una oficina de rehabilitació, per assessorar els ciutadans sobre les diverses problemàtiques i possibilitats de finançament.