30La plaça de Charles Darwin, a la Barceloneta, és l’emplaçament de la Guingueta Proa a la Mar, una iniciativa impulsada pel Pla comunitari de la Barceloneta. Neix amb la voluntat de donar oportunitats laborals a veïns del barri en atur, però també vol impulsar i enfortir l’economia local, ja que els productes que es consumeixen són adquirits al barri.

Tot i que fa poques setmanes que funciona, la guingueta, a més de ser un lloc on poder esmorzar, dinar o sopar, vol ser un punt de dinamització de la vida del barri, per la qual cosa està previst programar activitats. Funcionarà de nou del matí a nou del vespre de dilluns a diumenge. Durant les primeres setmanes, però, tancarà a les 18 h.

A la Guingueta Proa a la Mar, ubicada a la plaça de Charles Darwin, treballen des de fa unes setmanes Jordi Rodríguez i Alícia Pérez. Tots dos veuen en aquest establiment l’oportunitat de posar fi a un pelegrinatge a la recerca d’una feina. En Jordi és l’encarregat de la guingueta. Abans de treballar aquí recorda que “feia gairebé dos anys que estava a l’atur i no em sortia cap feina, i si sortia alguna era precària. Amb aquest projecte tinc l’oportunitat d’aconseguir un treball en condicions“. L’Alícia és cuinera i nutricionista. Veu en aquesta feina una oportunitat de treballar a la Barceloneta. “Fins ara totes les que havia tingut estaven en altres barris de la ciutat, ja que per als joves aquí no hi havia res”.

Fruit d’anys de feina comunitària

La Guingueta Proa a la Mar no és com la resta de les que hi ha al barri. És la materialització d’un dels projectes promoguts pel Pla comunitari de la Barceloneta anomenat Barceloneta proa a la mar. Aquest programa té a veure amb la inserció i l’orientació laboral dels veïns del barri en atur.

Míriam Pallàs, del Pla comunitari de la Barceloneta, explica que “l’acompanyament que fem a aquests veïns s’acabaria o es pausa un cop s’aconsegueix aquesta inserció laboral del veí o veïna, però en aquest cas, nosaltres som generadors d’ocupació i això fa que aquest acompanyament perduri al llarg de tot el contracte laboral”.

La Guingueta Proa a la Mar, a més de tres treballadors fixos, preveu la contractació de fins a 10 veïns aturats del barri. Els contractes, d’un any, els serviran per continuar la formació i experiència laborals com a futurs cuiners i cambrers.