Segons un informe municipal, el districte d’Horta-Guinardó ha perdut 359 comerços des de l’any 2016. Juntament amb l’Eixample i Nou Barris és un dels tres districtes on ha disminuït més el nombre de locals comercials, passant de 4.343 a 3984. Un altre aspecte que analitza l’estudi és la densitat comercial i, en aquest cas, Horta-Guinardó se situa a la cua de la ciutat amb només 2,3 locals d’ús comercial per cada 100 veïns. Són dades d’abans de la pandèmia del coronavirus.

Un pla efectiu per revifar la vida comercial

“És un niu de conflictes, hi ha ocupacions“, explica un veí del barri davant d’un dels diversos locals tancats que hi ha al Guinardó. Consideren que la principal solució al problema és reactivar el comerç i capgirar la tendència.

Segons l’informe municipal Estudi de les activitats comercials a Barcelona 2019, Horta-Guinardó és un dels districtes on han tancat més locals comercials els darrers anys i l’últim de Barcelona en l’índex de densitat comercial.

Reclamen una via comercial

L’Ajuntament va elaborar un pla de dinamització el mandat anterior, però encara no l’ha executat. Els botiguers expliquen que ara, amb la situació derivada del coronavirus, encara fa més falta. Demanen a les administracions que es busquin solucions imaginatives per reactivar el comerç del Guinardó. Proposen, per exemple, que hi hagi una via comercial que uneixi el barri horitzontalment com a iniciativa per ajudar a dinamitzar el comerç i posar fi al tancament de locals. Aquesta no és l’única proposta que han fet les entitats de la zona en els darrers anys. Al 2018, per exemple, van presentar un pacte amb les actuacions que, consideraven, eren més prioritàries.