LIDIA SANTIAGO, guia turística de la Generalitat de Catalunya "Estem aquí controlant què està passant i hem vist que els grups poden entrar sense guia oficial, de manera que no hi ha ningú que expliqui qui explica i qui no explica. Hem vist que no tenim una guixeta habilitada per grups i per guies ofocials. Tot això són coses que òbviament suggerirem a la direcció del Parc Güell per tal que se solucioni."

Els guies turístics habilitats han valorat positivament la limitació d’accés a la zona monumental del Parc Güell. Asseguren que l’elevada afluència de turistes que hi havia, dificultava la visita pel recinte a més de ser un risc per la conservació del patrimoni. Aquest matí han pres nota de quins aspectes cal millorar i en els pròxims dies transmetran les propostes a la direcció del parc.

Un dels punts febles que hi han trobat és que els grups que porten els guies no tenen prioritat a les entrades. Expliquen que en altres monuments, se’ls permet accedir sense fer cua. Per això, demanaran poder utilitzar la via de pas dels veïns, que està descongestionada.

L’altra crítica del col·lectiu ve de lluny. Els guies autoritzats denuncien intrusisme laboral per part de persones que donen explicacions sense tenir el carnet i la documentació reglamentària. Aquest matí han comprovat que els vigilants del recinte monumental desconeixien la normativa. A més, han vist grups que visitaven el parc sense guia. No descarten emprendre més accions reivindicatives si no es resol el problema.