La lluita entre l’Ajuntament de Barcelona i l’empresa que promou els pisos rusc a la ciutat escala en hostilitat.
El consistori ja ha deixat clar des de l’inici que no pensa tolerar iniciatives que “promoguin l’infrahabitatge” a la capital catalana i, en aquest sentit, ja va advertir que s’hi mostraria ferm. De fet, ja ha obert un expedient per cessar-ne l’activitat. Doncs és en aquesta línia, que el districte de Sant Andreu ha enviat un requeriment a Haibu 4.0 (promotora dels pisos rusc) amb unes demandes que, si no es fan efectives en un termini de 10 dies, poden derivar amb multes d’entre 90.000 i 900.000 euros. L’empresa, però, ja ha avançat que no hi pensa respondre i assegura que prepara una demanda contra l’Ajuntament per coaccions i prevaricació.

Què diu el requeriment de l’Ajuntament sobre els pisos rusc?

El requeriment que la gerència del Districte de Sant Andreu ha enviat amb data 3 d’agost, i al qual ha tingut accés betevé, posa en relleu la constatació que HAIBU 4.0 està promovent pisos rusc en petits habitacles o bé cotxes i furgonetes a la ciutat. Per això relaciona diverses informacions aparegudes en mitjans com betevé i fa constar un informe de la Guàrdia Urbana sobre el primer local per a usuaris d’aquest servei de microhabitatges a Barcelona, al qual agents del cos no van poder entrar quan s’hi van adreçar per fer una inspecció.

L’escrit recorda al promotor la il·legalitat de promoure habitatges d’aquest tipus i també l’obligatorietat de facilitar totes les dades que requereixi l’Administració. Motiu pel qual, li requereixen que faciliti la ubicació exacta de tots els immobles situats al districte de Sant Andreu, ja siguin locals, cotxes o furgonetes destinats a aquesta finalitat. I adverteix que si passats 10 dies no ha respost al requeriment, s’iniciarà un procés sancionador per infracció molt greu que pot comportar multes d’entre 90.000 i 900.000 euros.

Haibu 4.0 amenaça d’anar als tribunals

La resposta dels promotors ha estat ràpida i contundent. En un comunicat consideren que la informació que se’ls demana és confidencial i avancen que “òbviament” no serà revelada a l’Ajuntament de Barcelona perquè asseguren que no té competències sobre “els temes comentats a les diligències prèvies”. Defensen la seva legalitat i avancen que estan preparant una demanda contra l’Ajuntament “per coaccions, prevaricació i atemptar contra l’honor” de l’impulsor de la iniciativa.