De les set empreses catalanes que cotitzen a l’Ibex-35, la farmacèutica Grifols és l’única que, de moment, ha dit que manté el domicili social a Catalunya. La seu de la multinacional, que el 2016 va facturar 4.049 milions d’euros, continuarà, ara per ara, ubicada al districte de Sarrià – Sant Gervasi.

En el cas de la immobiliària Colonial, el consell d’administració a acordat per unanimitat traslladar la seu a les oficines que l’empresa té a Madrid. Colonial cotitza a l’Ibex 35 des del juny, quan va substituir el Banc Popular a l’índex borsari.

Abertis ha fet la mateixa operació i ha decidit canviar de seu social per “mantenir l’operativa normal de la companyia i amb la finalitat de protegir el conjunt dels interessos generals d’aquesta”, segons ha explicat l’empresa en un comunicat. Al text també justifica el canvi “per la inseguretat jurídica generada per l’actual situació política a Catalunya”.

Altres empreses que també han decidit traslladar la seu social

L’èxode d’empreses s’ha accelerat després de l’aprovació aquest divendres del decret del Govern espanyol, que permet el trasllat de la seu social només amb l’aprovació del consell d’administració i sense que calgui el vistiplau de la junta d’accionistes.

En són més exemples Torraspapel i SegurCaixa Adeslas, que s’establiran a Madrid. Torraspapel, que es dedica a la fabricació i distribució de papers, ha pres aquesta decisió “per la incertesa derivada del context polític català”.  Un altre cas que s’ha conegut aquest dilluns és l’empresa de missatgeria MRW. que s’establirà a València, “fruit de la incertesa generada després del referèndum de l’1-O”, segons fonts de la companyia.

Aquestes empreses se sumen a d’altres com el Banc Sabadell, que  ja va anunciar que es trasllada a AlacantCaixaBank, que se’n va a València i que establirà les filials La Caixa i Criteria a Palma; Gas Natural, que també anirà a Palma; o Agbar, que tindrà la seu social a Madrid. El Grup Planeta, per la seva banda, ha anunciat que s’endurà el domicili social de Catalunya si hi ha una declaració unilateral d’independència.

Els governs català i espanyol en fan lectures diferents

El govern català assegura que el canvi de seu social d’una empresa per situar-la a d’altres punts de l’estat té una afectació tributària menor en la recaptació de tributs a Catalunya. L’impost de societats, diuen fonts del Departament d’Economia, ja es paga directament a la Hisenda estatal, independentment d’on es tingui el domicili fiscal. Segons les mateixes fonts, tampoc no hi afectació en l’IVA i l’IRPF perquè el primer es paga a l’autonomia on es fa la transacció i el segon, on viuen i treballen els empleats. En aquest sentit, les empreses que han decidit efectuar el canvi de seu social no han anunciat moviments de treballadors.

Per la seva banda, el govern espanyol n’ha culpat l’executiu català i ha qualificat les empreses que s’estan traslladant de “fonamentals i tradicionals” dins el teixit econòmic de Catalunya. Segons el ministre d’Economia, Luis de Guindos, aquestes empreses no actuen “per una independència que no es produirà”, sinó per “la irracionalitat i la radicalitat de les polítiques que ha implementat el govern de la Generalitat“.