El Gremi de Restauració de Barcelona critica que tant l’Ajuntament de Barcelona com la Generalitat de Catalunya, “no hagin actuat amb la previsió suficient per evitar o minimitzar els macrobotellots” que s’han produït durant les Festes de la Mercè, tant el de Maria Cristina com el de la platja del Bogatell, que han acabat amb diverses persones ferides i detingudes.

“Les administracions eren conscients que els macrobotellots es repetirien”, afirma Roger Pallarols, director del Gremi en referència als antecedents que hi va haver amb els botellots i aldarulls durant les festes de Gràcia i Sants d’aquest estiu. Alhora, ha afegit que amb la situació actual “es constata que seguir ofegant la restauració i les discoteques amb restriccions és absurd”. Considera que “resignar-se i dir que els macrobotellots -no el vandalisme- eren inevitables sembla una manera de defugir responsabilitats”.

El Gremi exigeix explicacions als responsables de totes dues administracions: “Després dels incidents a la plaça d’Espanya, no s’entén que no es tracés una estratègia per blindar tots els punts susceptibles d’acollir concentracions massives, platges incloses”. La patronal també demana que les administracions facin cas de les reclamacions dels restaurants saquejats a Barcelona, Ca la Nuri i l’Escamarlà.

“La violència als carrers s’està cronificant”

El Gremi alerta que es produeixen de manera cíclica actes de vandalisme aprofitant tot tipus de mobilitzacions o reivindicacions. “Aquesta violència als carrers de Barcelona s’està cronificant. La ciutat ha donat una imatge penosa”. Pallarols demana a l’Ajuntament i la Generalitat que entomin el problema i que sigui una prioritat a curt termini.

De fet, el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ja ha alertat aquest dilluns que “els propers caps de setmana poden ser crítics”. Alhora també ha aixecat la veu el sindicat de la Guàrdia Urbana, que alerta que “anem cap al caos si això no se soluciona”. També hi ha hagut intercanvi d’acusacions entre l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per la manca de mossos d’esquadra, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui ha defensat estar a la disposició de l’Ajuntament sempre que els ha requerit.

La FECASAM acusa la Generalitat dels botellots per manca d’acció

Aquest dilluns també ha criticat la situació la FECASARM, qui atribueix els botellots i incidents a una manca d’acció i de previsió de la Generalitat. La patronal assegura que ja va avisar abans del 9 de maig del perill que suposava “permetre la consolidació dels botellots, però la Generalitat no va fer res per impedir-ho”. Segons la FECASARM, l’Administració ha “propiciat” aquestes situacions i lamenta que els episodis d’aldarulls i saquejos “es podrien haver evitat o minimitzat”.