El Gremi de Restauració de Barcelona ha difós un vídeo en què parodia els tècnics municipals que s’encarreguen de l’adjudicació de les llicències de terrasses. En el clip es pot veure l’actriu Anna Maria Barbany encarnant el personatge de “cap del departament de terrasses”, qui denega reiteradament diverses sol·licituds per mantenir les terrasses mentre manté una actitud poc professional. Se la veu, per exemple, planxant-se els cabells o dormint al lloc de treball i al·lega que el reglament és prou flexible per denegar les sol·licituds.

Barbany discuteix amb un empleat del mateix departament —encarnat per l’actor Oriol Vila— sobre la idoneïtat de suspendre les llicències fins que s’adona que els establiments que ella sol freqüentar tampoc tindran terrassa. A partir d’aquest moment de l’esquetx, el personatge canvia d’opinió i decideix renovar la majoria de llicències al·legant, de nou, que el reglament és prou flexible per fer-ho.

Denegació “massiva” de llicències

El Gremi de Restauració de Barcelona denuncia a través del vídeo que l’Ajuntament de Barcelona està denegant de manera “massiva” la regularització de terrasses de bars i restaurants que es van permetre obrir extraordinàriament per donar resposta a l’impacte de la covid en el sector. Lamenten que el consistori es va comprometre a mantenir la majoria de terrasses i que, en canvi, fins ara se n’han denegat el 70 %. “És imprescindible­­ que com a societat exigim als polítics complir la paraula donada”, comenta Roger Pallarols, director del gremi, que considera “desproporcionat” l’elevat nombre de negatives.

Pallarols sosté que la terrassa d’un establiment pot alterar la viabilitat d’un negoci i per això va més enllà de la denúncia el gremi. S’ha reunit amb els responsables d’alguns districtes per estudiar la viabilitat d’algunes de les sol·licituds que s’han presentat.

Les terrasses per la covid

Després dels mesos de confinament més dur i davant la reobertura dels establiments de restauració amb servei només a les terrasses, el maig del 2020 l’Ajuntament va anunciar que permetia ampliar les terrasses de bars i restaurants i en rebaixava les taxes. Segons dades municipals, aquesta mesura va permetre atorgar de manera excepcional 3.618 ampliacions de terrassa de bars i restaurants.

Després d’una primera fase d’emergència va començar un procés de regularització d’aquestes noves terrasses: els establiments que ho desitgessin, havien de sol·licitar poder mantenir la llicència de terrassa que els havien concedit durant la pandèmia. El març d’aquest any, fins a 2.786 establiments havien demanat mantenir la terrassa de manera definitiva però al setembre, amb aproximadament la meitat de les peticions resoltes, només s’havien acceptat el 30 % de les peticions.