coques sant joan 2023

El Gremi de Pastisseria de Barcelona espera una gran campanya de Sant Joan. Les expectatives són altes i tant és així que parlen de superar les vendes de coques del 2019: més d’1,8 milions d’aquests tradicionals postres.

Hi ha factors que hi juguen a favor, com la coincidència de Sant Joan en divendres i que facilita un cap de setmana llarg. Segons el president del Gremi, Antoni Bellart, de la pastisseria Triomf de Barcelona, “hi ha moltes ganes de celebrar i això, sumat a un pont llarg, molt bon temps i l’arribada de turistes, fa preveure un Sant Joan de rècord”.

“Mantindrem preus”

Segons Bellart, la intenció dels pastissers és que l’apujada de preus generalitzada per la inflació no es traslladi al consumidor: “La majoria de pastissers reduïm marge i mantenim preus”. El president dels pastissers explica que si repercutissin els preus els perjudicaria en les vendes i això ho volen evitar. Bellart afirma que s’han encarit els costos, sobretot per l’electricitat i també en envasos i embalatges, que suposen una despesa important.

Quines són les coques que més es vendran?

Pel que fa a les coques més venudes, les de crema, brioix amb fruita (meló, taronja i cireres) i la fullada de llardons tornaran a liderar el rànquing. Però cada any creixen les vendes de les farcides de nata, cabell d’àngel, xocolata, “gianduia” (xocolata amb pasta d’avellana) i altres propostes més innovadores com les de “lemon pie”, de festucs, de te matxa.

El Gremi explica com el consumidor pot reconèixer entre una coca artesana d’una industrial:

  1. Fermentacions llargues i lentes: és la clau per aconseguir una coca esponjosa i amb aroma.
  2. Ingredients frescos i de qualitat: una bona farina, mantega extra, llet i ous frescos per fer la crema, pinyons del país (molt més saborosos), fruita fresca que es confita de forma artesanal a la pastisseria, etc.
  3. La coca artesana es ven acabada de fer (màxim amb 24 hores d’antelació). Això permet elaborar-la amb ingredients frescos i sense cap mena de conservant.
  4. Elaboració artesana: perquè la coca tingui personalitat i aroma és clau que siguin artesans tant la massa com elements com la fruita (que es confita a la pastisseria per garantir-ne el gust i la tendresa) o la crema (casolana).