La coca artesana no vol presses. Aquest és el missatge que vol transmetre el Gremi de Pastissers de Barcelona. S'acosta la revetlla de Sant Joan i la previsió és que els barcelonins menjarem prop d'un milió de coques artesanes, un 2 % més que l'any passat. Els pastissers celebren que el consumidor apreciï la qualitat de les seves coques OLIVIER FERNÁNDEZ, director de l'Escola de Pastisseria Gremi de Barcelona "Quan la proven noten la diferència amb les altres. Els ingredients són més cars però també són més sans. A la pastissria no fem servir ingrdients perjudicials." El gremi reivindica que la coca de pastisseria requereix unes 6 hores d'elaboració, amb fermentació lenta de més de 3 hores i que es cou el mateix dia que s'ha de menjar. Els pastissers busquen així diferenciar-se de les coques industrials que trobem a la majoria de supermercats. Els clients que trien aquesta varietat diuen que també són bones i sobretot més econòmiques. El preu de la coca artesana no s'ha incrementat respecte a l'any passat i oscil·larà entre els 16 i els 35 euros, gràcies també a la moderació del preu d'ingredients tradicionalment cars com són els pinyons.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província espera vendre 920.000 coques artesanes per Sant Joan, cosa que suposaria un increment de vendes del 2 % respecte a l’any passat. Segons les seves previsions, les més venudes seran les clàssiques (amb fruites i pinyons, de crema o de full i llardons, però també n’hi haurà d’innovadores (coques amb mascarpone, sobrassada o de gelat).

Els catalans menjarem aquest any més d’1.630.000 coques artesanes de Sant Joan, un 2 % més que l’any passat, segons les previsions del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província. Això suposa que, només a Barcelona, es vendran unes 920.000 coques artesanes en forns i pastisseries.

Els preus es mantindran entre els 16 i els 35 euros en funció de la mida, gràcies a una moderació dels preus d’ingredients com el pinyó. Les més venudes tornaran a ser les tradicionals: de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la coca de llardons de full i la de pinyons farcida de crema. I això malgrat que els pastissers han creat coques diferents pensades per a la revetlla de Sant Joan. La pastisseria Bonastre (Tamarit, 134, i avinguda de Mistral, 10), per exemple, ha creat el gelat de coca de Sant Joan, elaborat de forma artesanal. Oriol Balaguer (plaça de Sant Gregori Taumaturg, 2) també fa sabors alternatius: de “cheesecake”, de maduixes o festucs. I la pastisseria Formentor (Camèlies, 19), prepara una coca amb sobrassada. Coincidint amb la campanya electoral, la pastisseria Escribà ha creat també les coques dels candidats, amb les seves caricatures.