La notícia de les noves restriccions d’aigua a Barcelona ha caigut com una galleda d’aigua freda al Gremi de Jardineria de Catalunya. Fa una setmana que ha entrat en vigor la prohibició de regar els jardins i les terrasses, normativa que afecta la ciutadania però, sobretot, les empreses que tenen cura dels espais verds. El gremi denuncia que “el sector està angoixat” perquè dur a terme la seva tasca es complica, ara que no està permès regar la gespa i tan sols poden mantenir arbres i plantes mitjançant el reg gota a gota nocturn o amb regadora, ja que no es pot usar la mànega.

No podem plantar ni un arbre ni fer manteniment de gespa sense aigua, estem molt preocupats”, alerta Miquel Marín, president del gremi. L’entitat es queixa que no poden fer projectes nous de jardins ni tampoc mantenir els que ja havien plantat per la prohibició de l’ús de l’aigua. Pel que fa a altres opcions de reg, com l’aigua regenerada de depuradores o reutilitzada de la pluja, el gremi diu que “l’alternativa és molt limitada”.

No podem plantar ni un arbre ni fer manteniment de gespa, estem molt preocupats”
Miquel Marín, Gremi de Jardineria de Catalunya

“En l’última sequera van tancar un 30 % d’empreses de jardineria”

El Gremi de Jardineria denuncia que l’ús d’aigua per a jardineria a Catalunya representa “només” un 4 %. “Tornarem a pagar els plats trencats de la sequera sense ser els principals consumidors d’aigua, tal com va passar l’any 2008 amb l’última sequera, que va obligar a tancar el 30 % de les empreses del sector a Catalunya”, recorda Miquel Marín, president del gremi.

Per això, l’entitat demana a les administracions que s’avancin i comencin a activar mesures econòmiques compensatòries per a les empreses. “Demanem que ja comencin a donar-se ajudes directes i, fins i tot, assessorament per a possibles acomiadaments” per evitar el tancament de les empreses i evitar “una altra davallada del sector”.

La jardineria es reinventa: més sostenible i respectuosa amb el medi ambient

Algunes empreses comencen a reinventar el seu negoci per poder sobreviure en un futur en què la sequera serà més present que mai, amb instal·lacions més sostenibles. Óscar Herrera, segona generació de jardiners, explica que ja han contactat amb ells clients “per reduir les zones de gespa que ja no es podran mantenir i es faran malbé”. L’empresa d’Herrera recomana la instal·lació de plantes autòctones que s’adapten més fàcilment al clima i són de baix rendiment. Expliquen a betevé que entenen les restriccions, de fet, ja fa temps que es reinventen tot i que “els clients encara s’han de mentalitzar d’un canvi de tendència més respectuosa amb el medi ambient, sense grans extensions de gespa”.

Regar amb mànega gasta 10 vegades més aigua que amb el gota a gota”
Francisco Zamora, gerent de Barnazen Jardins

Empreses com Barnazen Jardins veuen amb bons ulls l’obligació de regar amb gota a gota els arbres i plantes: “Nosaltres gairebé estem obligant el client que tingui consciència i instal·li un reg automàtic, gota a gota, ja que es pot regular fàcilment i només administra l’aigua justa que necessiten les plantes“, explica Francisco Zamora, gerent de l’empresa. De fet, Zamora alerta que “regar amb mànega gasta entre cinc i 10 vegades més aigua que amb el gota a gota i no té cap sentit usar-la”. Per això, l’empresa veu una oportunitat de negoci en la instal·lació de regs automàtics en jardins i terrasses privades, que diuen que “estan a l’abast de tothom, són pràctics i et permeten marxar de vacances i no preocupar-te pel reg de les plantes”.