El Gremi d’Hotels és contundent a l’hora d’analitzar en quin moment es troba la ciutat: “Tenim una Barcelona una mica lletja i un mica desordenada”. El president del Gremi, Jordi Clos, creu que des de fa dos anys s’ha perdut “la Barcelona maca i potent” i avisa que no és una percepció dels hotelers. “Ens ho diuen els clients, la gent que ve a la nostra ciutat”, assegura. Clos creu que els ciutadans també ho veuen i en posa exemples: “La neteja no funciona, les últimes alteracions als blocs grocs de les terrasses, les pintades a terra per circular… Tot això, quan ho mires en conjunt, t’adones que la ciutat no és la que teníem fa tres anys”.

El Gremi reclama l’ampliació de l’aeroport i la construcció de l’Hermitage

Per Clos, la solució és recuperar el que anomena “la visió del sí”. Per exemple, el “sí” a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat. El president del Gremi creu que és indispensable “recuperar el prestigi i posicionament” de la ciutat. “Hauríem de desitjar aquest ‘sí’, desitjar tornar a la Barcelona del ‘top ten’“. Clos afirma que la ciutat ha sortit d’aquesta llista de les millors ciutats europees i que hi han entrat d’altres que estaven al darrere.

A banda del projecte de l’aeroport, també aposta perquè es tiri endavant la construcció del museu Hermitage a la Barceloneta. Ara per ara, la construcció de l’Hermitage està aturada i amb recursos judicials entre el Port i l’Ajuntament. El consistori, de fet, va deixar sense efecte la concessió atorgada pel Port al museu, amb diferències entre comuns i socialistes.

Ocupació hotelera del 50 % a l’estiu

L’ocupació mitjana dels hotels de la ciutat aquest estiu ha estat del 50 %, amb menys de la meitat dels establiments oberts. El president del Gremi, Jordi Clos, ha assegurat que si tots els hotels haguessin estat oberts hauria estat molt pitjor. A finals de juliol, els establiments de la ciutat ja van donar la temporada per perduda i aleshores ja van xifrar l’ocupació en un 40 %. La clau, segons el Gremi, ha estat oferir habitacions entre un 40 i un 50 % per sota dels preus del 2019, fet que ha permès atreure clients nacionals, del sud de França i europeus.

La meitat dels treballadors, en ERTO

Actualment, només estan oberts el 60 % dels hotels de la ciutat. Els establiments més grans, però, no funcionen a ple rendiment i tenen plantes tancades. El Gremi calcula que a finals d’any la xifra d’hotels oberts pujarà al 85 %. Pel que fa als treballadors, la meitat continuen en ERTO i els expedients s’han allargat fins a final d’any.

Ara, el sector fia la recuperació al turisme de negocis, sobretot a partir del febrer de l’any vinent, amb esdeveniments com el Mobile World Congress. De fet, Fira de Barcelona ha arrencat el curs amb més de 40 congressos programats. “Comencem a veure la llum”, afirma Clos, esperançat.

L’Ajuntament respon a la visió negativa del Gremi

Janet Sanz, segona tinenta d’alcalde de Barcelona, ha respòs a Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels. Ha explicat que la proposta que té l’Ajuntament per fer front a l’emergència climàtica a la ciutat és un “”sí” a la vida i un “sí” a que la ciutat sigui lloc on la gent pugui venir a visitar-nos des del control i l’ordre.” Ha dit que el consistori fa temps que treballa en aquest tema amb diversos instruments.