Jordi Mestre, president del Gremi d’Hotels de Barcelona, ha estat clar i directe sobre l’increment de la taxa turística fins als quatre euros que ha previst l’Ajuntament. “Hi estem en contra i anirem fins on calgui anar perquè no estem disposats que se’ns apliqui l’increment”, ha afirmat en la primera roda de premsa de balanç de turisme en la qual ell és el màxim responsable del gremi. Mestre ha assegurat que, si cal, aniran als tribunals perquè consideren la mesura injusta, ja que el sector hoteler ja paga molts impostos, fins a “320 milions”, ha dit. Considera que són altres sectors, com la restauració, el comerç i el transport privat, els qui haurien d’assumir la pujada de la taxa.

Mestre també ha assenyalat a l’Ajuntament que si vol recaptar més diners hauria de “gestionar millor els comptes”. L’advertiment del Gremi d’Hotels ha coincidit amb el que ha fet el president d’Apartur, Enrique Alcántara, que també ha dit que espera arribar a un acord perquè, en cas contrari: “si no es produís el diàleg obviament aniríem per la via legal”. Alcántara considera que incrementar la taxa augmentaria la pressió fiscal d’aquest tipus d’allotjament, “perjudicant la nostra competència respecte a les més de 9.000 habitacions il·legals”.

Els apartaments turístics legals i il·legals, en el punt de mira

Sobre els apartaments turístics també s’hi ha referit i ha estat contundent. Considera que tant l’Ajuntament com la ciutadania s’han adonat que el problema del turisme ve de mans dels usuaris dels apartaments, tant legals com il·legals. “La conducta dels usuaris dels apartaments és diferent i en negatiu respecte la dels qui van als hotels”, ha afirmat. Mestre pensa que els apartaments turístics aporten turisme de menys qualitat.

Mestre ha assegurat que s’ha “revertit la situació” i que el nou Ajuntament parla del turisme en positiu. De fet, en aquest nou mandat és el PSC qui s’encarrega de l’àrea d’Economia, Comerç i Turisme.

Un balanç d’estiu positiu

Des del gener fins a l’agost els hotels de Barcelona han tingut una ocupació mitjana del 83,8 %, el que representa un 2,9 % més respecte el mateix període de l’any passat. El preu mig de l’habitació ha estat de 140,93 euros un 4,5 % més que el del 2018. Sobre les xifres concretes de l’estiu, al juliol l’ocupació va arribar al 90,9 %, un lleuger descens (0,4 %) respecte el juliol de 2018. L’ocupació a l’agost va ser del 89,9 %, un 2 % més respecte l’agost de l’any passat.