(ACN) El sector hoteler i dels pisos turístics a Barcelona s’oposa frontalment a la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona d’aplicar un recàrrec a la taxa turística perquè creu que perjudicarà el sector en un “mal moment” i no ajudarà a reduir els allotjaments il·legals. L’acord del govern municipal amb ERC i JxC, per apujar la taxa és “una mala notícia en un mal moment”, enmig d’una “crisi molt complicada” per la fallida de Thomas Cook, segons el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals. Per Casals, l’Administració mostra “molt poca sensibilitat” cap al sector hoteler i “poca consciència” de la importància que té per a l’economia.

Apartur alerta que la taxa farà incrementar el turisme cap a l’allotjament il·legal

Per Enrique Alcántara, president d’Apartur, la taxa “derivarà el turisme cap a l’allotjament il·legal”, precisament una de les mesures que pretén combatre.

“Cada cop més gent demanarà habitacions il·legals perquè seran més barates i no hi haurà taxes. La demanda anirà derivant cap a l’oferta il·legal”, lamenta Alcántara, que critica que els allotjaments que compleixen la normativa siguin els perjudicats.

En aquest sentit, diu que el que cal és “erradicar de forma absoluta l’allotjament il·legal” i després plantejar “qui paga, quant i a què es pot dedicar” la taxa turística. “El que ens interessa a tots és que hi hagi turisme de qualitat”, destaca.

Casals creu que es penalitza els hotelers pel turisme “de baixa qualitat” que arriba per altres vies. “Nosaltres portem turisme de qualitat, de negocis”, afirma.

Els hotelers volen que la taxa s’imposi en altres sectors

“Actualment som l’única activitat econòmica que està recaptant l’impost turístic, quan en realitat qui es beneficia del turisme són molts altres sectors”, afirma Casals. En aquest sentit, proposa explorar vies per fer pagar l’impost a activitats d’oci, restauració, comerç o transport. “No estan aportant res i probablement podrien aportar recursos que l’Ajuntament està demanant”, afegeix.

L’Ajuntament de Barcelona ha demanat a la Generalitat que promogui el canvi de la normativa per permetre l’augment de la taxa.