Els floristes demanen a l’Ajuntament un canvi en la normativa per ocupar l’espai públic. Consideren desproporcionat que el preu de la llicència per exposar flors i plantes al carrer —ocupant part de la vorera— sigui similar al que paguen els bars i restaurants per posar terrasses. “Parlem del segle passat, el preu que demanen és aberrant, ocupar 50 centímetres davant la botiga equival a quatre taules i totes les cadires d’un restaurant, és desmesurat”, diu Joan Guillén, president del Gremi de Floristes de Catalunya. Per això, molts floristes han optat per exposar flors i plantes sense el permís, fet que els ha valgut diverses sancions.

Per tot plegat, el sector demana que s’adeqüin les taxes i que posar flors i plantes al carrer es consideri una exposició i no un increment del negoci. També volen que no es consideri com a ocupació de via pública. Asseguren que la situació actual —amb diverses sancions— fa preveure que molts professionals “estaran empesos al tancament definitiu d’establiments”.

Una reunió que no arriba

A l’agost, el gremi es va reunir amb la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janez Sanz. “L’Ajuntament va veure bé les nostres peticions, semblava que tot estava correcte i ens van citar a una segona trobada, però encara no en sabem res”, diu Guillén. Assegura que s’ha posat en contacte amb el consistori però encara no n’ha rebut cap resposta.

Afegeix que el temps colla perquè a finals d’octubre s’aprovaran les ordenances municipals i volen tancar un acord abans que això passi. “Tot el que no s’hi inclogui no s’aprovarà i ens trobarem el 2019 amb el mateix problema“, explica el president del Gremi de Floristes.