La pandèmia de la covid-19 ha evidenciat la vulnerabilitat en l’accés a articles de primera necessitat com ara les mascaretes.  La restricció de rutes comercials i l’augment global de la demanda va deixar sense abastiment els magatzems del país. D’aquella lliçó hem après la importància de la producció de proximitat que permeti l’autosuficiència en productes bàsics i estratègics, que serveixen per evitar la propagació del virus. Però per poder produir allò que es necessita en una emergència, cal tenir una xarxa de proveïdors també locals. I aquest va ser un dels principals objectius que es va plantejar el dissenyador industrial Josep Ayguadé quan va crear la Gracia Mask.

De dissenyador de joies a creador de pantalles

Josep Ayguadé és el director de Materia Rica, una marca de bijuteria creativa i sostenible que amb l’arribada de la pandèmia es va aturar de cop. “Ha estat molt dur.  A poc a poc has anat desmuntant el projecte que portaves anys creant.  El més fotut és haver de reduir l’equip. Fer aquestes passes enrere ha estat el més difícil”. La marca continua operativa, però no amb els nivells de producció anteriors a la pandèmia.

Amb la producció aturada, Ayguadé es va fixar amb les pantalles de protecció que hi havia al mercat. I passats 30 dies de confinament va començar a posar fil a l’agulla. Va crear el seu propi disseny amb un valor afegit que no aportaven les altres existents al mercat: és reutilitzable i reciclable al 100 %, a més de segura i confortable.

Un disseny innovador

El disseny de la Gràcia Mask ha estat escollit per a l’exposició “Emergència! Dissenys contra la covid-19”, que el proper mes de novembre, si la crisi sanitària ho permet, es podrà veure al Museu del Disseny amb motiu de la Barcelona Design Week. La Gràcia Mask es presenta en dos tipus de dissenys, un de completament tancat, que evita que l’usuari es toqui la cara i, un altre, d’obert, que serveix com a protector visual i en el qual és necessari dur una mascareta.

Una pantalla “made in” Barcelona

La Gracia Mask és un producte dissenyat al barri de Gracia i construït íntegrament a Barcelona. Des del seu taller, Josep Ayguadé explica que “és reutilitzable i reciclable al 100 %. He buscat  la comoditat de qui la porta, la protecció i també el fet que la producció és local. Està completament feta aquí a Barcelona i en cas que l’emergència empitjorés, podríem produir-ne la quantitat que fos necessària”. La qualitat del disseny de la Gracia Mask comença a ser apreciada fora de Catalunya. Josep Ayguadé ha fet comandes que ha enviat al Regne Unit i a Bèlgica.