Des del 2017, el Raval havia estat el barri on hi havia més compravenda d’habitatges, segons les dades provinents dels registres notarials i que ara l’Oficina Municipal de Dades ofereix en una nova aplicació web. Però el 2020, un any marcat per la pandèmia i, en conseqüència, per un descens de les operacions immobiliàries, ha col·locat la Vila de Gràcia al capdavant, amb 380 compravendes d’habitatge tancades.

La Nova Esquerra de l’Eixample i el Raval, al darrere

A la Nova Esquerra de l’Eixample es van dur a terme 350 compravendes d’habitatge l’any passat i el Raval queda en tercera posició, amb 341 operacions. La Sagrada Família (322), tot i el descens en el nombre de transaccions, manté la quarta posició que tenia el 2019 i Sant Andreu (309) va al darrere.

En total, el 2020 9.899 habitatges van canviar de mans a la ciutat. L’any anterior van ser 13.316.

La compravenda d’habitatges creix només en quatre barris

La caiguda en el nombre de compravendes d’habitatges ha estat generalitzada a tots els barris de la ciutat amb només sis excepcions. A Baró de Viver, Torre Baró, Montbau i Horta han acabat el 2020 amb més operacions tancades que al 2019. A la Marina del Prat Vermell i a Vallbona, a més, s’han mantingut les xifres.

A l’altra cara de la moneda hi ha Can Peguera, Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou, la Clota, Vilapicina i la Torre Llobeta i Ciutat Meridiana, els barris on més han notat la caiguda de la compravenda d’habitatges l’últim any.

En aquest mapa interactiu podràs veure pintats en blau els barris on s’ha reduït el nombre d’operacions de compravenda d’habitatge. En tons rogencs hi ha representats els barris que han registrat increments. Si cliques sobre un barri concret, podràs conèixer les xifres absolutes del 2019 i el 2020.

Sant Gervasi – la Bonanova registra el preu per metre quadrat més alt del 2020

Segons les actes notarials, el preu mitjà de les operacions de compravenda d’habitatge durant el 2020 va ser de 3.182 euros per metre quadrat. 32 dels 73 barris de Barcelona, però, registren un preu mitjà superior.

El preu mitjà per metre quadrat més elevat el trobem a Sant Gervasi – la Bonanova, 5.688 €/m². El segueixen els preus mitjans de la Dreta de l’Eixample (5.472 €/m²), Sarrià (5.251 €/m²), Sant Gervasi – Galvany (5.002 €/m²) i Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou (4.816 €/m²).

En canvi, el preu més baix el trobem a Torre Baró, 1.159 €/m² de mitjana d’acord amb les operacions de compravenda tancades el 2020. A la Clota i Can Peguera no s’ha pogut calcular aquesta mitjana perquè no s’hi han fet prou transaccions.

Una eina per monitorar el mercat immobiliari “pràcticament a temps real”

Per primer cop, els ciutadans poden accedir a les dades del mercat immobiliari que es desprenen de les actes notarials de compravendes de propietats. El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha explicat en la presentació de l’aplicació que es tracta d’unes dades que el consistori ja rebia tan bon punt es feien aquestes operacions. Ara, aquestes dades són anònimes per poder-les consultar i comparar.

Al web, s’hi pot consultar el nombre d’operacions de compravenda, la superfície que ha canviat de mans, el tipus de propietat i el preu. A més, les estadístiques es poden filtrar per dates i per districtes i barris.