La independència, segons el document del departament d’Economia al qual ha tingut accés l’ACN, és una “oportunitat per millorar a mitjà termini les condicions de mercat entre les quals s’han mogut les empreses fins avui en dia”. En aquest sentit, s’assegura que una Catalunya independent tindria un marc fiscal més favorable a l’economia productiva.

A més, el document calcula que la hisenda d’una possible república catalana ingressaria 24.000 milions d’euros més, ja que es passaria a recaptar també els impostos estatals que es paguen a Catalunya, com són l’IRPF, l’impost de societats o l’IVA.

Millora de la regulació del mercat elèctric

A més, el govern preveu que amb un nou marc normatiu es pugui millorar la regulació del mercat elèctric en la futura República Catalana. El document constata que els usuaris domèstic paguen un 10 % més que el preu mitjà de la resta de la UE, mentre que les petites i mitjanes indústries paguen per l’electricitat un 44 % més que la resta de la Unió Europea. Per contra, les grans indústries paguen un 20 % menys per l’electricitat. Per això planteja trencar amb el model d’oligopoli espanyol, caracteritzat per  la capacitat elevada de producció infrautilitzada, manca d’interconnexió amb Europa i un deute acumulat de dèficit.

Impulsar un Mercat Alternatiu Borsari

El govern també preveu impulsar un mercat alternatiu borsari propi per tal d’ajudar les pimes a diversificar el seu finançament. En el document s’afirma que l’economia espanyola té una liquiditat reduïda i unes condicions d’accés pensades especialment per a les grans empreses. Per això, el govern assegura que actualment les pimes tenen molta dificultat per accedir a finançament.

El trasllat de les seus socials de les empreses

Un altre aspecte que es planteja és el trasllat de la seu social d’algunes empreses fora de Catalunya. El departament considera que no té efectes reals sobre l’activitat i sobre els clients de les empreses. Segons el document, es tractaria exclusivament d’una mesura preventiva, de comunicació i missatge polític . També assegura que no afecta els comptes públics, ja que l’impost de societats es paga en el país on s’obtenen els beneficis, l’impost sobre les persones físiques es paga segons la residència de treballador i només és l’impost sobre activitats econòmiques dels ajuntaments que està lligat a la seu social.