(ACN) El Govern espanyol ha aprovat aquest divendres un decret que amplia les possibilitats d’autoconsum elèctric i redueix els tràmits per tenir una instal·lació d’energia. La normativa autoritza l’autoconsum col·lectiu d’energia, és a dir, entre comunitats de propietaris o en polígons industrials, quan fins ara només estava permès l’autoconsum individual connectat a una xarxa interior. El decret, aprovat en l’últim Consell de Ministres abans de les eleccions, també permet que els petits autoconsumidors comparteixin els excedents d’energia amb el conjunt del sistema elèctric sense que s’hagi de constituir jurídicament com a productor d’energia. A més, l’usuari serà compensat amb rebaixes de fins al 100% de la factura mensual de la llum en funció de l’excedent que aportin.

La nova normativa també amplia els espais on es pot ubicar la instal·lació d’autoconsum. Fins ara només es podia ubicar al propi domicili, mentre que ara també es permetrà instal·lar-ne en les proximitats a l’habitatge del productor. Així doncs, es podran posar plaques fotovoltaiques, per exemple, a edificis contigus, sempre que totes les parts implicades hi estiguin d’acord.

Els tràmits administratius se simplifiquen també per als petits autoconsumidors, que només hauran de notificar la instal·lació de la planta de producció elèctrica a la seva comunitat autònoma. Serà el mateix distribuïdor qui modifiqui el contracte per adaptar-lo a l’autoconsum. També se simplifiquen les configuracions de mesura energètica.

Segons l’executiu, el decret tindrà “un efecte positiu sobre l’economia general, sobre el sistema elèctric i sobre els consumidors” i aportarà “certitud i seguretat als usuaris”.