El fred i la pobresa energètica

(ACN) El govern ha aprovat pagar 8,9 milions d’euros a Endesa per sufragar la meitat del deute acumulat l’any passat per 41.000 famílies en situació de pobresa energètica. L’altre 50 % de l’import l’assumirà la companyia. L’operació és fruit del conveni que la Generalitat i l’energètica van signar el primer trimestre del 2021 i permetrà eixugar el deute total del 2021, que és de 17,9 milions d’euros.

Les quatre diputacions, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona assumiran el 15 % del deute acumulat per famílies vulnerables que la Generalitat ha avançat.

Programa pilot per millorar l’eficiència energètica

A banda, el Consell Executiu ha donat llum verda a un conveni amb l’Estat per impulsar un programa pilot per ajudar persones vulnerables que resideixen en habitatges públics a millorar la seva eficiència energètica i adaptar els seus hàbits de consum energètic. S’aplicarà sobre 2.000 unitats familiars i hi col·laborarà l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Es finançarà amb un màxim d’11 milions d’euros procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea, a través dels pressupostos generals de l’Estat. Les subvencions es destinaran al desenvolupament d’itineraris d’inclusió social amb persones beneficiàries de l’ingrés mínim vital. A banda, s’acompanyaran 1.000 llars participants cap a l’obtenció de l’ingrés mínim vital i s’oferirà suport comunitari a 400 famílies per trencar amb situacions d’aïllament social que pateixin. També es combinaran ajuts per a la rehabilitació amb la millora dels habitatges.