L’arribada de la covid-19 ha impactat de ple en les nostres vides i ha canviat la manera com ens relacionem amb els diferents espais que ocupem a les ciutats. Empreses, negocis i administracions busquen la manera de fer més segures les zones comunes. Presentem a continuació diferents projectes innovadors desenvolupats a Barcelona amb la intenció de desinfectar empreses, centres hospitalaris, transport públic i, fins i tot, roba.

Un robot que desinfecta espais

L‘Hospital Clínic de Barcelona fa servir el robot autònom MTS UVC per netejar espais de patògens, com ara fongs, bacteris i virus. L’empresa emergent MTS Tech l’ha desenvolupat sumant dues tecnologies: la robòtica mòbil i la llum ultraviolada, que es fa servir per a la desinfecció. Es tracta d’un producte d’alta tecnologia, que genera una wifi pròpia. L’usuari s’hi connecta a través d’una aplicació que es pot instal·lar al mòbil, ordinador o tauleta. Amb dos escàners làser, el giny genera un mapa de la zona de treball. Un cop s’ha creat la topografia, s’ubica el robot a la zona i se li marca la trajectòria a realitzar per desinfectar-la. S’atura, esquiva obstacles que hi pot haver pel mig i busca noves trajectòries de mobilitat. Transports Metropolitans de Barcelona ja ha demanat poder disposar d’aquesta tecnologia.

Bus i metro més segurs

Precisament, l’ATM i TMB han adoptat mesures per garantir la seguretat en els espais interiors dels autobusos. Per exemple, fer que l’accés sigui exclusiu per la segona porta o planificar de cara a curt termini que el bitllet senzill es pugui pagar al mateix autobús amb targeta. Entre altres mesures, el metro també ha posat en marxa un sistema intel·ligent de renovació de l’aire del metro. És diu Respira i és un sistema que no estava ideat inicialment per lluitar contra la pandèmia, però que millora la qualitat de l’aire i n’incrementa la renovació. D’aquesta manera, es rebaixen substancialment els patògens que hi pugui haver en l’ambient.

 

Dutxa nebulitzant

L’empresa Arcovid ha desenvolupat un sistema de desinfecció per a persones i objectes. Els creadors, que ja l’han patentat i homologat en àmbit internacional, consideren que fer-lo servir serà tan habitual com el gel desinfectant o les mascaretes. Es tracta d’un arc de pas que incorpora  una dutxa nebulitzant. El sistema s’activa amb el pas d’una persona i el producte desprès elimina fongs, bacteris i virus com ara el SARS-CoV2, responsable de la pandèmia de la covid-19. Es pot instal·lar a qualsevol lloc, des d’espais de treball fins a hospitals, restaurants o discoteques. La màquina elimina la presència de patògens en qualsevol tipus de superfície i és apta per desinfectar objectes com ara EPI, productes tèxtils i vehicles, entre d’altres. Es produeix íntegrament a Barcelona. Donada la demanda actual, els creadors han hagut d’obrir una planta de fabricació a les illes Canàries.

 

Centres esportius protegits

El Club Natació Atlètic-Barceloneta ha incorporat un sistema de llum ultraviolada en el sistema de depuració de l’aigua de les piscines i de l’aire de l’interior de totes les instal·lacions. La desinfecció és menys tòxica que el clor dissolt a l’aigua. Els socis usuaris accedeixen a les instal·lacions amb un codi QR que es pot dur en el dispositiu mòbil i que serveix per regular l’aforament del recinte. A més, per entrar a qualsevol piscina, s’ha de seguir un recorregut de neteja de peus i dutxa. “Tecnològicament, hem avançat també molt en el control d’aforament”, explica el director de projectes del CNAB, i afegeix que “els socis poden veure a les diverses pantalles que tenim instal·lades l’estat de la qualitat de l’aigua així com també la quantitat de persones que hi ha”.