Nova galleda d’aigua freda per a l’oci nocturn, que encara continua sense veure la fi del tancament del sector a causa de la pandèmia del coronavirus. Part dels empresaris confiaven que la reunió d’aquest dilluns amb el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, servís per poder posar sobre la taula una data per permetre als locals nocturns tornar a aixecar la persiana, però el departament es manté en la prudència i no avança cap dia concret. El que sí que se sap és que l’oci nocturn romandrà tancat més setmanes, fins que les dades epidemiològiques millorin encara més per fer possible el retorn de l’activitat del sector sense haver de fer marxa enrere en un futur.

Quines mesures de covid i restriccions hi ha a Catalunya?

Aquest és el missatge principal que ha traslladat Argimon a les patronals de l’oci nocturn en una reunió telemàtica entre el govern català i el sector. Tal com han explicat la FECASARM, la Fecalon i el Gremi de Discoteques de Barcelona a betevé, el conseller els ha explicat que calen diversos escenaris per poder plantejar una data per reobrir l’oci nocturn, com baixar del llindar de 100 malalts de covid a les UCI, tenir aproximadament un 80 % de la població vacunada amb pauta completa i veure com es comporta el virus amb l’avenç de la tardor. Alguns dels assistents a la reunió han plantejat reobrir els locals nocturns pels volts del 15 d’octubre amb totes les garanties d’higiene i de seguretat, fet que ara per ara no sembla possible.

La reobertura es retardarà si hi ha una altra onada

Ramon Mas, secretari general del Gremi de Discoteques de Barcelona, creu que el panorama més optimista és que l’oci nocturn pugui obrir la tercera setmana d’octubre; la més pessimista, que no pugui aixecar la persiana fins a l’any 2022. Tant el gremi com la resta de patronals han lamentat la manca de concreció. “Ha estat una reunió molt ineficient. Ningú no ens ha donat resposta de com reobrir el sector: no hi havia cap idea clara de com es faria”, ha criticat el secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas.

La trobada entre Salut i l’oci nocturn s’ha celebrat en plena acampada que el sector manté a la plaça de Sant Jaume i hores després de la fi de la vaga de fam d’alguns dels empresaris. En qualsevol cas, la FECASARM ha volgut deixar clar que la reunió no s’ha convocat per la pressió aconseguida amb l’acció de protesta, sinó que ja fa setmanes que totes dues parts en parlen. A més, abans de la cita telemàtica, hi ha hagut una reunió en el si del govern per analitzar l’evolució de la cinquena onada de la pandèmia.

Volen obrir l’oci nocturn després de la Mercè

Tot i que el govern de la Generalitat és partidari d’esperar uns dies més, encara no ha fet pública cap data concreta per al retorn de l’activitat. Abans de la reunió, Ramon Mas, secretari general de Gremi de Discoteques de Barcelona, havia proposat obrir després de les Festes de la Mercè perquè no es pugui atribuir a l’oci nocturn un possible increment dels contagis.

La reobertura, ha defensat Mas en declaracions a betevé, ha de permetre que els locals puguin funcionar fins a les 6 h, amb pistes de ball obertes, un aforament mínim del 50 % i amb controls d’accessos. Ja aquest dilluns, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha mostrat el seu desig d’obrir l’oci nocturn com més aviat millor, però sempre que les dades ho permetin, cosa que ara, ha puntualitzat, encara no passa.

Salut es compromet a seguir treballant

En un comunicat breu, el Departament de Salut ha respost les crítiques de les patronals de l’oci nocturn. La conselleria de Josep Maria Argimon ha volgut reiterar que la tria d’una data de reobertura depèn exclusivament “de l’evolució de la pandèmia i l’afectació assistencial” i afegeix que “es compromet a continuar treballant conjuntament“.

Després de la d’aquest dilluns amb Salut, el sector tindrà una altra reunió dimarts amb el Departament d’Empresa i Treball per negociar una nova línia d’ajuts. Mentrestant, ha presentat un recurs contra la decisió del TSJC de no suspendre la limitació horària de l’oci nocturn.