Escolta aquesta notícia

El productes de la firma catalana Garcia de Pou no són els més glamurosos ni estan fets amb materials preciosos, però segur que han passat per les nostres mans en multitud d’ocasions. L’empresa es dedica des del 1884 a la producció i fabricació de diferents elements per a l’hostaleria, la restauració i els càmpings. Tovallons de paper, envasos per a hamburgueses, entrepans i gots reutilitzables, entre d’altres. Tenen 6.000 referències al seu catàleg, la meitat elaborades per ells.

Explica Ernest Tenllado, responsable comercial de Garcia de Pou, que el negoci és una nissaga familiar amb cinc generacions, que fa més de 140 anys que abasteixen tots els establiments dedicats a servir menjar, des dels més humils i populars, com les guinguetes de platja o rostisseries fins a restaurants d’alta gastronomia i planificadores de bodes: “Ens encanta que ens truquin”, admet Tenllado, perquè “infinitat de casaments que s’organitzen utilitzen utensilis d’un sol ús”.

Olor de cartró

A Barcelona tenen un dels seus establiments, des del 1984, als porxos del passeig de Picasso, 12. Allà s’apropen alguns dels seus 25.000 clients, entre grans caixes de gots de paper, plats i safates de múltiples mides. Un gran supermercat que desprèn olor de cartró amb productes estrella com els tovallons, amb gairebé tots els colors del pantone, de diferents gramatges i qualitats.

Bambú i fibra de canya de sucre

L’article més venut per volum de fabricació són les estovalles individuals fabricades amb cel·lulosa reciclada: “Fabriquem milions d’unitats”, afirma Tenllado. I s’enorgulleix de mostrar un dels seus productes més exclusius, un tovalló fabricat amb cel·lulosa de fibra de bambú “que imita molt bé la fibra de cotó” i que dona “imatge i prestigi” a un article que acostuma a estar “molt maltractat a les nostres cuines”, afegeix.

La seva família estrella és la de les caixes i embolcalls per a hamburgueses i sandvitxos, fetes amb matèries primeres provinents de boscos sostenibles i materials orgànics com fibra de canya de sucre. “El futur va cap a l’envàs 100 % biodegradable“, explica Ernest Tenllado, “avui dia el producte d’un sol ús, reciclable, reciclat i orgànic és el pal de paller de l’hostaleria. I remata: “Hem d’evolucionar cap allò que el planeta i el medi ambient ens demana”.