La gamba, l’escamarlà i els peixos d’escata grossa (a partir de 4 kg) han patit una davallada important de preus que va del 30 al 50 %. Majoritàriament aquests productes van destinats al sector de l’hostaleria (un 80 %) que actualment està tancat per l’emergència del coronavirus.

Explica Joan Morral, gerent majorista del peix Anna Pau 2001, que la gamba vermella grossa ha patit una baixada de preus del 50 %. Diu que fa dues setmanes que va obrir el port de Palamós, el més important en pesca de gamba, i això ha provocat que hi hagi més producte al mercat i que els preus anessin a la baixa. Segons Morral, “amb aquests preus els peixaters s’animen a comprar més aquests productes”.

“Fa uns 10 anys que no es veien aquests preus”

Explica que peixos d’escata grossa com la cua de rap o la dorada (de 4 kg) es poden comprar gairebé a la meitat del que costaven abans de la crisi del coronavirus. “El problema és saber quan podrà obrir l’hostaleria al 100 %, llavors els preus pujaran segur”, afirma. Morral anima al consumidor perquè “ara és el moment de comprar aquests productes perquè fa uns 10 anys que no es veien aquests preus”, afirma.

llagosta mercabarna

Un altre producte que ha acusat l’emergència sanitària és la llagosta de Santa Pola (Alacant): “Està baratíssima, entre un 50 i 60 % més econòmica”, sobretot la de grans dimensions (d’entre 3 i 4 kg la peça).

peixareria mercat llibertat

L’Esther Lázaro, peixatera del Mercat de la Llibertat, confirma que el preus han anat a la baixa i això els ha permès comprar més quantitat perquè “es troba més a Mercabarna”. La botiga està plena de gamba i escamarlà fresc i de diferents mides. Aquest divendres la gamba grossa costa 75 €/kg, mentre que la mitjana es paga a 49 €/kg, i l’escamarlà mitjà a 30 €/ kg. Diu que ha notat un increment important de clients que “compren més perquè cuinen a casa” i que s’animen a adquirir aquests productes més de luxe.