El sector turístic ja dona pràcticament per perduda la Setmana Santa. Tot i la reducció de positius per coronavirus de les darreres setmanes i el pla de vacunació —en marxa des del 27 de desembre a Catalunya—, les dades actuals no són gaire esperançadores pel que fa al sector dels viatges. De fet, en els darrers dies, des de Sanitat han remarcat que s’ha de ser prudent en aquesta setmana de vacances i aposten per unificar les restriccions a tot l’estat.

Des de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe) afirmen que per Setmana Santa “tot depèn de les restriccions”. Tot i això, Martí Serrate, president d’ACAVe, insisteix que l’eliminació del confinament comarcal ja seria un gran pas: “Això seria fonamental per reactivar el comerç, les agències de viatges, el turisme d’interior, els hotels o els restaurants”. En tot cas, el sector diposita les seves esperances en les vacances d’estiu.

Turisme sense massificacions

Alguns experts asseguren que la vacunació ajudarà en la recuperació del turisme. Però alerten que a curt termini serà de proximitat i menys massificat: “El turisme de natura té un fort creixement previst en un futur immediat”, explica Xavier Medina, catedràtic dels Estudis de Ciències de la Salut a la Universitat Oberta de Catalunya. En aquest sentit, també parla d’un augment del turisme cultural, com per exemple el gastronòmic.

Tot i això, Medina considera que Barcelona encara trigarà a recuperar els turistes, com a mínim amb xifres similars a les que tenia abans de la pandèmia, ja que la gent “preferirà destinacions menys massificades“. Al marge d’aquestes previsions, el sector turístic continua amb la idea de poder recuperar d’alguna manera el turisme internacional. El president d’ACAVe explica que primer s’obrirà el turisme europeu, després el d’Àsia, els Estats Units i en darrer lloc l’Amèrica llatina.

En tot cas, les restriccions i mesures dels diferents territoris seran les que marquin les regles del joc. Per aquest motiu, l’ACAVe demana unificar criteris, tant dins l’àmbit nacional com internacional. Per exemple amb la creació d’un passaport de vacunació covid, PCR obligatòries i l’eliminació de quarantenes.

la Barceloneta

“Un 87 % del sector és a l’ERTO”

Serrate recorda que el 2020 el sector va tancar amb una caiguda del 90 % de la facturació —respecte al 2019— i considera que si enguany recuperessin un 40 %, ja es donarien per satisfets. Respecte a aquestes dades, Serrate demana “ajudes directes” perquè si no podrien acabar tancant la meitat de les agències catalanes. De fet, en aquest moments, es calcula que un 87 % del personal de les agències de viatges és en un ERTO.